#KatInEenZak - Belle & Sebastian - The Cat With The Cream (2015)

#KatInEenZak - Belle & Sebastian - The Cat With The Cream (2015)

Geen kattengejank maar wel een week waarin de song rond een kat draait.

Dit nummer is een kijk op de moderne politiek door de ogen van een jonge vrouw. Belle & Sebastian-zanger en songwriter Stuart Murdoch legde uit aan The Independent : "Het was na de verkiezingen van 2010 (VK) en ik dacht erover na hoe er een enorme crash was en [toch] was er niets veranderd. Dus schreef ik The Cat With The Cream, maar ik begon eigenlijk pas toen ik mezelf als jonger persoon voorstelde wat hij van de politieke situatie vond. Als je je een heel naïef karakter kunt voorstellen en wat ze van dingen vinden, vertaalt zich dat heel mooi naar pop."

Murdoch herinnerde zich het verhaal van het lied voor Drowned in Sound : "In de nasleep van de Britse algemene verkiezingen van 2010 dacht ik bij mezelf: 'Eén dezer dagen ga ik een politiek lied schrijven.' Of in ieder geval: 'Eén dezer zal ik moeten opschrijven hoe ik over de actualiteit denk.' En toen heb ik het niet gedaan. Maar ik kreeg wel een beeld in mijn hoofd van een meisje. Ze zat aan een grote, oude houten tafel in een keuken in de kelder van een oud huis. Ze was alleen, op haar gemak, had net een grote kom ijs opgegeten en dacht daarover na. Ik vroeg me af wat ze van de politiek en de hele situatie vond. Dus schreef ik het nummer via haar en het werd Cat With The Cream".

"Het was een goede denkoefening en voor iemand in donkere tijden was het ook een goed gebed. En we zullen haar vergeven als het grootste deel van het gebed dat ze deed voor zichzelf was. Ik denk dat ze bad dat er iemand zou komen die groter, moediger en wijzer zou zijn dan de gemiddelde 'leider' van die tijd. In de boeken, die ze had gelezen, was er altijd een koning. Als iemand lijkt op de 'cat' die de 'cream' heeft gekregen, is die persoon erg blij met zichzelf, omdat hij of zij zijn of haar doel heeft bereikt. In de jaren vijftig leek het erop dat mensen snel tevreden waren. In 1956 zongen The Four Lads op Standing On The Corner, een hit uit de musical 'The Most Happy Fella' uit 1956: 'Brother you don't know a nicer occupation / Matter of fact, neither do I / Than standing on a corner watching all the girls / Watching all the girls, watching all the girls go by / I'm the cat that got the cream. / Haven't got a girl but I can dream / Haven't got a girl but I can wish / So I'll take me down to Main street / And that's where I select my imaginary dish"

3 mei 2024
Laurens Leurs