#God(deloos) - Kate Bush - Running Up That Hill (A Deal With God)(1985)

#God(deloos) - Kate Bush - Running Up That Hill (A Deal With God)(1985)

De hoogste, die van hierboven, de man met de witte baard, ... Noem hem hoe je zelf maar wil. Geloof erin of niet. Maak ervan wat je wil. Deze week laten we enkele stemmen horen die er een eigen mening over hebben.

En een mening is iets wat de eigenzinnige zangeres Kate Bush zeker altijd had, getuige daarvan de setlists van de shows tien jaar geleden in Londen, toen ze de grootste hits gewoon achterwege liet. Optreden was trouwens iets wat Bush nooit graag deed. In feite heeft ze maar eenmaal een album gepromoot met een echte tournee. Dat was voor tweede album 'Lionheart', een plaat uit... 1978.

Toch was ze enorm succesvol wereldwijd tot ze in 1982 het album 'The Dreaming' uitbracht, een plaat die ondertussen wel naar waarde wordt geschat, maar toen geen commercieel succes bleek. Daarna nam ze drie jaar de tijd om terug te komen met het album 'Hounds Of Love', een ambitieus album van bijna een uur.

De eerste song, die ze voor die plaat schreef en die volgens haar het best de plaat representeerde, heette A Deal With God. Het werd ook de eerste single voor de plaat, ook al was het dik tegen de zin van label EMI. De bonzen wilden Cloudbusting als eerste single lanceren, wat ook geen slechte keuze was gebleken, gelet op het latere succes van die single (mede dankzij de geweldige clip en de steun van MTV).

Bush gaf wel toe op de titel van de single. A Deal With God werd Running Up That Hill. De redenering van het label was dat religieuze landen als Italië en Frankrijk de single nooit zouden draaien, als het woord God in de titel had gestaan. Bush plooide, op voorwaarde dat de albumversie Running Up That Hill (A Deal With God) zou heten. En zo geschiedde.

Het had trouwens nog erger gekund. Het had A Deal With The Devil kunnen zijn, want tijdens het schrijven van de song had Bush daarover getwijfeld. De song gaat immers over een man en een vrouw die elkaar dolgraag zien, maar toch elkaar nooit helemaal kunnen begrijpen. Eenvoudigweg omdat de één een man is en de andere een vrouw, moesten ze een overeenkomst met een opperwezen sluiten.

Zelf verwoordde ze het zo: "I was trying to say that, really, a man and a woman can't understand each other because we are a man and a woman. And if we could actually swap each other's roles, if we could actually be in each other's place for a while, I think we'd both be very surprised. I think it would lead to a greater understanding. And really the only way I could think it could be done was either... you know, I thought a deal with the devil, you know. And I thought, 'well, no, why not a deal with God!' You know, because in a way it's so much more powerful the whole idea of asking God to make a deal with you."

In de clip zie je Bush dansen met danser Misha Hervieu. Bush en Hervieu dragen grijze Japanse hakama's en de dans bevat een herhaald gebaar dat suggereert dat je een pijl en boog tekent (op de hoes van het nummer is Kate te zien met een echte pijl en boog). De dans wordt afgewisseld met surrealistische sequenties waarin ze zich zoekend door een menigte gemaskerde vreemden bewegen. Aan het einde loopt haar partner van haar weg en worden de twee door een lange gang van elkaar gescheiden door een lange rij anonieme figuren met maskers.

MTV weigerde de clip, maar dat kon niet verhinderen dat Running Up That Hill, Bush' grootste hit werd sinds Wuthering Heights. In 2012 werd een remix van de song opnieuw een hit nadat die gebruikt werd op de Olympische Spelen in Londen en hij ook op de soundtrack van de slotceremonie kwam. In 2022 werd het zelfs een nummer-één-hit. Daar kwam geen goddelijke interventie aan te pas, maar wel een verschijning in 'Stranger Things' op Netflix.

10 augustus 2024
Marc Alenus