Kasper Bjørke - 'Remix Crusades (2007 - 2013)'

Achtergrond

De hype rond de Scandinavische dance scene is al weer een tijdje geleden gaan liggen. Toch waren we vorig jaar behoorlijk onder de indruk van ‘Fool’, het derde album van Kasper Bjørke. Zijn handelsmerk bestaat doorgaans uit een illegale cocktail van pop, house, elektro en psychedelica. Op ‘Remix Crusades (2007-2013)’ toont hij niet alleen zelf een gezwind remixer te zijn, maar dat ook zijn eigen nummers er zich goed toe lenen.

Kasper Bjørke - 'Remix Crusades (2007 - 2013)'



Vaak zijn dergelijke compilaties een op elkaar gegooid hoopje bewerkingen waar niet veel lijn in zit. De samenstelling van Bjørke’s verzameling zit wat dat betreft een pak beter in elkaar. Het eerste schijfje omvat de remixes die van zijn eigen werk gemaakt werden. Een mooi allegaartje van elektronische artiesten als Nicolas Jaar, Trentemøller, WhoMadeWho, Mano Le Tough en Catz’N Dogz.

De aanloop is rustig en sfeervol. Later dienen de dancebeats zich aan maar het blijft steeds genietbaar voor de huiskamer. De meeste remixers lijken de ziel die in Kaspers nummers zitten goed te vangen. Van diep melancholische elektronica gaat het over sexy minimal en poppy cyberdisco.

Ook vallen er mooie namen te ontdekken onder de door Kasper Bjørke geremixte artiesten. Zo mochten Moby, Gus Gus, Laid Back en Rebolledo, samen met een rits minder bekende acts, rekenen op een bewerking van zijn hand. Opvallend is dat er duidelijk wél van hem verwacht werd de dansvloertoer op te gaan. Dat maakt deel twee van ‘Remix Crusades’ iets voorspelbaarder en minder avontuurlijk.

Maar ook hier levert de Deen knap werk af. Zo bezorgt hij zijn Zweedse buren van This Is Head een versie van 0011 die heel erg bij The Rapture aanleunt. Infamous Lovers van Ilya Santana, ook bekend van enkele knappe releases op het Gentse Eskimo label, vinden we onder de vingertoppen van Bjørke zelfs meer begeesteren dan het origineel. Een leuke ontdekking was dan weer Nelson Can die met het vrolijke Apple Pie onze dag telkens weer goed maken.

Een cursus Deens dansen en deze ‘Remix Crusades’, meer heb je niet nodig om je huiskamer om te toveren tot een warme discoroom. U bent bij deze van harte welkom.

3 april 2013
Koen Van Dijck