Kashmere Hakim

Achtergrond

Dezer dagen worden we overspoeld door plaatjes vol breekbare, akoestische muziek. Hier en daar ontdekken we toch nog muziek die zich uit de massa weet te verheffen door middel van een eigen geluid of sfeer. In die categorie kunnen we zonder aarzelen de debuut-ep van Kashmere Hakim plaatsen.

Kashmere Hakim



Wat meteen opvalt aan 'The Hillsinger EP' is de erg warme, eerlijke sound. Met stem, gitaar en smaakvolle achtergrondinstrumenten weet Kashmere Hakim een sfeer te creëren die ons eerst meevoert naar de donkere folkkelders van het vroegere Greenwich Village om ons vervolgens temidden van "the countryside" neer te zetten.

Dat Hakim zijn klassiekers kent is wel duidelijk. Zo horen we de oude Amerikaanse volksheld John Henry voorbijkomen in een prachtig ingeklede folksong. Het absolute prijsnummer van de plaat is echter Grandparent's House. Een delicaat betokkelde gitaar begeleidt een verhaal over op tape opgenomen brieven aan zijn grootouders terwijl een stemmige viool het geheel volledig afwerkt. 

In zijn thuisland Nederland begint Kashmere Hakim een duidelijk hoorbare stem te worden binnen het folkgenre. Laat ons hopen dat hij ook in ons land de erkenning krijgt die hij verdient. Wij zijn alvast fan.

14 september 2010
Dimitri Muylaert