#KarlWallingerKiest - The Spencer Davis Group - Somebody Help Me (1966)

#KarlWallingerKiest - The Spencer Davis Group - Somebody Help Me (1966)

Al een hele wijl niets meer vernomen van World Party, het magnifieke popvehikel van componist Karl Wallinger. Tot vorige week het trieste nieuws kwam dat hij op zesenzestigjarige leeftijd,het tijdelijke met het eeuwig wisselde. Wij eren hem deze week met zeven van zijn favoriete muziekjes.

De eerste single, die Karl Wallinger ooit scoorde, was Somebody Help Me van The Spencer Davis Group en het was de eerste keer dat hij zich realiseerde dat er zoiets cools was als een "groove" en natuurlijk fantastische vocals. Steve Winwood was met zeventien zo pril als maar kon zijn, maar hij klonk al even intens als Ray Charles: "And it was all just very… cool!” Het was simpele beatmuziek en voor Wallinger is de groove altijd belangrijk gebleven: "I don’t know why: it must be some psychosexual problem I’ve got”.

Somebody Help Me werd uitgebracht in 1966. Net als Keep On Running werd het gecomponeerd door Jackie Edwards (1938-1992, Jamaïcaanse muzikant, songwriter en producer, die ook ska, r&b, soul, rocksteady, reggae en ballads voor zijn rekening nam, een ontdekking van Chris Blackwell van Island Records).

The Spencer Davis Group was een Britse band, opgericht in Birmingham in 1963 door Spencer Davis (gitaar), de broers Steve (zang, keyboards) en Muff Winwood (basgitaar) en Pete York (drums). Steve Winwood vertrok in 1967 om rockband Traffic op te richten. Na nog een paar singles stopte de band ermee in 1969. Davis blies de groep nog twee keer nieuw leven in zonder de tussenkomst van de gebroeders Winwood. Eerst in 1973-1974 voor nog twee albums en opnieuw vanaf 2006. Sindsdien waren ze vooral een touract. Davis stierf op 19 oktober 2020, waarmee feitelijk een einde kwam aan de band.

20 maart 2024
Laurens Leurs