#KarlWallingerKiest - The Beatles - Dear Prudence (1968)

#KarlWallingerKiest - The Beatles - Dear Prudence (1968)

Al een hele wijl niets meer vernomen van World Party, het magnifieke popvehikel van componist Karl Wallinger. Tot vorige week het trieste nieuws kwam dat hij op zesenzestigjarige leeftijd,het tijdelijke met het eeuwig wisselde. Wij eren hem deze week met zeven van zijn favoriete muziekjes.

Karl Wallinger is het volstrekt oneens met Beatles-producer George Martin, die stelde dat de witte slechts één lp had mogen bevatten. Wallinger acht het groots dat ze een "meanderende" dubbelelpee produceerden. Hij was elf jaar oud, toen de plaat uitkwam in 1968 en was zich onmiddellijk bewust van het belang van de dubbelaar. Ook het hele artwork was bijzonder ingenieus en een sterk staaltje grafische kunst, vrij ongewoon voor die dagen. “I still have the record player I used to play this on.”

Terwijl Mia Farrow mannen als Andre Previn, Frank Sinatra en Woody Allen inspireerde, drukte haar zus Prudence haar stempel op John Lennon. Volgens het boek van Nancy de Herrera, 'All You Need Is Love', ontmoette Prudence The Beatles op een spirituele retraite met goeroe, Maharishi Mahesh Yogi in India, die ze samen met Mia bijwoonde. Toen Prudence, die aan een depressie leed, zich opsloot in haar kamer, schreef Lennon dit lied in de hoop haar op te vrolijken, hetgeen ook werkte.

Volgens de Amerikaanse fluitist Paul Horn, die ook bij hen in Rishikesh was, was Prudence een zeer gevoelig persoon en door tegen het advies van de Maharishi in rechtstreeks in diepe meditatie te springen, had ze zichzelf in een catatonische toestand gebracht. Horn verklaarde: "Ze was asgrauw en herkende niemand. Ze herkende niet eens haar eigen broer, die met haar op de baan was. De enige persoon, die ze enigszins herkende, toonde was de Maharishi. We maakten ons allemaal zorgen over haar en de Maharishi heeft haar een fulltime verpleegster toegewezen."

Prudence Farrow wilde "God sneller onderwijzen dan wie dan ook", aldus John Lennon. Ze sloot zichzelf op in haar kamer en probeerde urenlang te mediteren. Uit 'A Hard Day's Write' van Steve Turner: "Aan het einde van de demoversie van Dear Prudence blijft John gitaar spelen en zegt: 'Niemand mocht weten dat ze vroeg of laat volledig gek zou worden, onder de hoede van Maharishi Mahesh Yogi. Alle mensen in de omgeving waren erg bezorgd over het meisje, omdat ze gek aan het worden was. Dus zongen we voor haar.'"

Prudence Farrow legde jaren later uit dat ze gewoon probeerde transcendentale meditatie serieus te nemen. In Mojo magazine, september 2008 zei ze: "Ze probeerden opgewekt te zijn, maar ik wenste dat ze weg zouden gaan. Ik denk niet dat ze beseften waar de training over ging."

Ringo had de groep verlaten, toen de 'White Album'-sessies erg gespannen werden. Dus speelde Paul McCartney drums. Toen Ringo korte tijd later terugkwam, stonden er bloemen op het drumstel om hem welkom te heten.

24 maart 2024
Laurens Leurs