#KarlWallingerKiest - Nirvana - Smells Like Teen Spirit (1991)

#KarlWallingerKiest - Nirvana - Smells Like Teen Spirit (1991)

Al een hele wijl niets meer vernomen van World Party, het magnifieke popvehikel van componist Karl Wallinger. Tot vorige week het trieste nieuws kwam dat hij op zesenzestigjarige leeftijd,het tijdelijke met het eeuwig wisselde. Wij eren hem deze week met zeven van zijn favoriete muziekjes.

De song die Karl Wallinger van World Party van bij de allereerste beluistering helemaal bij de lurven had. Het blies hem helemaal van de spreekwoordelijke sokken, toen hij door een heavy metal-televisiekanaal aan het bladeren was. Het leek hem helemaal onhaalbaar hoe de gitaarakkoorden en de zanglijn bij elkaar pasten, maar het klopte wel op een volstrekt unieke en geweldige manier. Volgens Wallinger was Cobain een heel goede zanger en een groot songschrijver. En hetgeen volgde, was een absolute tragedie: “We really lost somebody there.”

Kurt Cobain schreef dit nummer voor Nirvana. Het ontstond tijdens een jamsessie, toen hij het voor de band speelde. Hij zei: "Ik probeerde het ultieme popnummer te schrijven. Ik probeerde eigenlijk The Pixies af te zetten." Kathleen Hanna, zangeres van de groep Bikini Kill, bracht Cobain op het idee voor de titel, toen ze "Kurt Smells Like Teen Spirit" op de muur van zijn slaapkamer schilderde na een avondje drinken en graffiti spuiten in de omgeving van Seattle. In de dagen voor Courtney Love ging Cobain uit met Bikini Kill-zangeres Tobi Vail, maar zij dumpte hem. Vail droeg deodorant van Teen Spirit en Hanna suggereerde dat Cobain gemarkeerd was met die geur.

Hanna legde uit dat zij vroeg in de nacht de uitkijk van Cobain was, toen hij "God Is Gay" op de muur van een religieus centrum spoot, waarvan zij dachten dat het zich voordeed als een abortuskliniek en vrouwen vertelde dat ze naar de hel zouden gaan als ze hun kind zouden aborteren. Ze raakten behoorlijk dronken die avond en Hanna zei: "We kwamen terecht in Kurts appartement en ik gooide een heleboel dingen kapot. Ik pakte een Sharpie-stift en schreef die slogan op de slaapkamermuur - het was een huurwoning, dus het was echt een beetje flauw dat ik dat deed. Ik geraakte buiten bewustzijn met de marker in mijn hand en werd met een kater wakker".

Zes maanden later kreeg ze een telefoontje van Cobain met de vraag of hij wat ze op de muur schreef mocht gebruiken voor een tekst. Hanna zei: "Ik dacht: hoe gaat hij 'Kurt Smells Like Teen Spirit' als tekst gebruiken?" Cobain wist het niet, toen hij het nummer schreef, maar Teen Spirit is een deodorantmerk dat op de markt werd gebracht voor jonge meisjes. Kurt dacht dat Hanna hem complimenteerde met zijn rebelse geest, als iemand die de jeugd kon inspireren. De verkoop van Teen Spirit-deodorant schoot omhoog, toen dit een hit werd, ook al wordt het nooit in de teksten vermeld.

Dit was het eerste "alternatieve" nummer dat een grote hit werd en in veel opzichten herdefinieerde het de term, aangezien "alternatief" een gebrek aan populariteit impliceerde, maar het nummer werd omarmd door de mainstream. In een poging de bijnaam voor acts als Porno For Pyros en The Catherine Wheel te redden, noemden sommige mensen uit de industrie het genre "moderne rock", wat een gebruikelijk radioformat werd. "Alternative" werd meer een verzamelnaam voor muziek, die niet paste in het pop- of countryformat en gespeeld werd door blanke mensen. En Nirvana werd al snel een "klassieke alternatieve" band.

Cobain zei dat hij de song schreef omdat hij "walgde van de apathie van mijn generatie, en van mijn eigen apathie en ruggengraatloosheid." Dit gevoel van onthechting leidde tot teksten als "Oh well, whatever, never mind." Krist Novoselic voegde toe: "Kurt verachtte de mainstream echt. Dat is waar Smells Like Teen Spirit over ging: de massamentaliteit van conformiteit."

De kenmerkende brug bevond zich oorspronkelijk aan het einde van het nummer. Producer Butch Vig verplaatste het naar het midden. Er werd veel ophef gemaakt over Cobain als woordvoerder van Generatie X, toen dit nummer een hit werd. Cobain reageerde door te zeggen: "Ik heb nergens antwoorden op. Ik wil geen woordvoerder van de koning zijn."

21 maart 2024
Laurens Leurs