#KarlWallingerKiest - Neil Young - Words (1972)

#KarlWallingerKiest - Neil Young - Words (1972)

Al een hele wijl niets meer vernomen van World Party, het magnifieke popvehikel van componist Karl Wallinger. Tot vorige week het trieste nieuws kwam dat hij op zesenzestigjarige leeftijd,het tijdelijke met het eeuwig wisselde. Wij eren hem deze week met zeven van zijn favoriete muziekjes.

Een plaat, die Karl Wallinger koestert voor de emotionele eenvoud. Hij kocht de plaat destijds samen met 'Fog On The Tyne' van Lindisfarne. En alhoewel het om twee totaal verschillende platen ging, was er een opvallende parallel, omdat de essentie van de platen zich afspeelde rond akoestische gitaar, een drumkit, een bas en misschien een beetje piano. Het zijn songs die naar de keel grijpen en die veel zeggen met heel weinig. 'Harvest' en 'After The Goldrush' zijn de echte Neil Young voor Wallinger, in tegenstelling tot de 'Arc-Weld' stuff.

Dit nummer werd geschreven als slotnummer van 'Harvest', zijn vierde soloalbum. Het bevat de kenmerkende teksten uit het hart, soulvolle melodieën en poëtische plattelandsmetaforen. Let op de ongebruikelijke maatsoort van elf achtste op de intermezzo's, afgewisseld met de standaard vier vierde voor tekst en refrein.

Hoewel Words geen enkele release zag, stond het album op nummer één in de Billboard 200 en ook in de Australische Kent Music Report Albums Chart. Overigens is de hit Heart Of Gold van dit album Youngs enige nummeréénhit. Personeel voor Words: Neil Young op leadgitaar en zang, Ben Keith op pedalsteel, Jack Nitzsche op piano, Tim Drummond op bas, Kenny Buttery op drums en Stephen Stills en Graham Nash op achtergrondzang. Nitzsche, Keith, Drummond en Buttrey staan ​​ook bekend als "The Stray Gators", voornamelijk de ondersteunende band van Neil Young.

Een deel van het 'Harvest'-album werd gemixt in de persoonlijke ranch van Neil Young. De luidsprekers zaten respectievelijk in het huis en de schuur. Dan zaten Young, Crosby en Nash buiten tussen het huis en de schuur en luisterden naar het afspelen. Op de vraag hoe het ging, zou Neil Young dan antwoorden: "More barn!"

Een zestienenhalve minuut durende versie van het nummer staat op 'Journey Through The Past', de opvolger van 'Harvest'. Dat album is gemaakt als soundtrack voor een film, die Young maakte. Deze langere versie van het nummer verschilt inhoudelijk niet van de 'Harvest'-versie. Het bevat alleen een langere instrumentale jam.

22 maart 2024
Laurens Leurs