#KarlWallingerKiest - Echo & The Bunnymen - Rescue (1980)

#KarlWallingerKiest - Echo & The Bunnymen - Rescue (1980)

Al een hele wijl niets meer vernomen van World Party, het magnifieke popvehikel van componist Karl Wallinger. Tot vorige week het trieste nieuws kwam dat hij op zesenzestigjarige leeftijd,het tijdelijke met het eeuwig wisselde. Wij eren hem deze week met zeven van zijn favoriete muziekjes.

Deze groep heeft volgens Karl Wallinger zoveel grote melodieën, waarvan Rescue als eerste de weg toonde: "I remember it coming into the house where I was living in King’s Cross. It had a great feel - there’s Mac’s big, fruity baritone and Pete de Freitas was a much missed drummer, the idea of playing with brushes was very unusual then.” Het bleek de soundtrack voor Wallingers lost weekend, dat maar liefst vijf jaar duurde.

Rescue was de tweede single van Echo & The Bunnymen. Het nummer werd uitgebracht op 5 mei 1980 en vervolgens opgenomen op het 'Crocodiles'-album, dat op 18 juli 1980 werd uitgebracht. Het was de eerste single van de band, die in de hitlijsten terechtkwam en bereikte nummer tweeënzestig in de UK Singles Chart. Het was ook hun eerste release op het nieuw gevormde Korova-label.

Bij de release van de single beschreef Smash Hits het als "aantrekkelijke pop in het linkerveld" met "schaars gitaarwerk dat doet denken aan de vroege Cure met veel uitgestreken melodieuze invloeden". De single werd op 4 december 2006 opnieuw uitgegeven als een seven-inch-single in beperkte oplage op hetzelfde label en met hetzelfde catalogusnummer, KOW 1, en bereikte nummer honderdzevenenzeventig in de UK Singles Chart. Een promoversie werd ook uitgebracht door Korova in Januari 1983.

Het nummer werd gecoverd door de Schotse rockgroep Idlewild op de B-kant van de single These Wooden Ideas uit 2000 en door de Amerikaanse band Rogue Wave op het album met covers uit de jaren tachtig uit 2016, 'Cover Me'.

19 maart 2024
Laurens Leurs