#KarlWallingerKiest - Can - Vitamin C (1972)
Al een hele wijl niets meer vernomen van World Party, het magnifieke popvehikel van componist Karl Wallinger. Tot vorige week het trieste nieuws kwam dat hij op zesenzestigjarige leeftijd,het tijdelijke met het eeuwig wisselde. Wij eren hem deze week met zeven van zijn favoriete muziekjes.
Karl Wallinger bewondert de ongebreidelde vrijheid van dit nummer: “They were a pretty interesting bunch and I’d started having fun in various different ways by this time.” Can bestond dan ook uit wonderlijk straffe muzikanten, die zichzelf opsloten in een cinemazaal om 'Ege Bamyasi' op te nemen begin jaren zeventig. Ze besloten om de muziek compleet af te breken en te her-denken. Wallinger: “The Music really appealed to me, along with the band’s disregard of personal safety.”
Vitamine C is, gezien de lengte en de relatief standaard songstructuur één van de meer conventionele nummers van de band. Het was te zien in de Duitse televisieproductie 'Tote Taube in der Beethovenstraße' van Samuel Fuller in 1973 en werd vervolgens ook als single uitgebracht met op de B-kant I'm So Green.
In 1997 stond een acht minuten durende versie van het nummer, geremixt door de Britse muziekgroep UNKLE, op Cans dubbelremixalbum 'Sacrilege'. Vitamine C was ook te zien in de film 'Inherent Vice' uit 2014 van Paul Thomas Anderson.
Wikipedia: Can (tot 1970 "The Can") was een experimentele- en avant-garderockgroep. De groep werd in 1968 opgericht in Duitsland. Het was geen conventionele commerciële groep, maar wordt wel tot de belangrijkste krautrock-groepen gerekend en heeft tal van hedendaagse artiesten in de rock en elektronische muziek beïnvloed. De bandleden (Holger Czukay (1938-2017), basgitaar, geluidstechnicus en elektronica (1968-1977), Michael Karoli (1948-2001), gitaar, zang en viool, Jaki Liebezeit (1939-2017), drums en percussie, Irmin Schmidt (1937), toetsen en zang) leunden nog enigszins aan bij tijdgenoten als The Velvet Underground of Frank Zappa, maar de muziek was veel serieuzer en ontoegankelijker. De opnames bestonden niet uit popsongs, maar bevatten geluiden, synthesizers, wereldmuziek, knip-en-plaktechnieken en elektronische muziek.