#KarlWallingerKiest - Bruce Channel - Hey! Baby! (1962)

#KarlWallingerKiest - Bruce Channel - Hey! Baby! (1962)

Al een hele wijl niets meer vernomen van World Party, het magnifieke popvehikel van componist Karl Wallinger. Tot vorige week het trieste nieuws kwam dat hij op zesenzestigjarige leeftijd,het tijdelijke met het eeuwig wisselde. Wij eren hem deze week met zeven van zijn favoriete muziekjes.

 

Dit is één van de vroegste muzikale herinneringen van Karl Wallinger van World Party, eentje die bovendien ook de Fab Four beïnvloedde. Het heeft een dalende baslijn en een mondharmonica zodat een hele brok Love Me Do van The Beatles voelbaar wordt. 

Hey! Baby! was één van de onontkoombare nummers en oorwurmen op de, radio toen Wallinger vier à vijf jaar oud was en waarbij zijn zussen van zeven en negen door de woonkamer hotsten en botsten.

De song werd geschreven door Margaret Cobb en Bruce Channel (die het nummer ook uitvoerde). Het werd voor het eerst opgenomen in Clifford Herring Studios in Ft. Worth en later door Channel in 1961. LeCam Records, een lokaal label in Fort Worth, Texas, bracht het eerst uit. Nadat het uitkwam, werd het uitgebracht op Smash Records voor nationale distributie. 

Channel coproduceerde het nummer samen met majoor Bill Smith (eigenaar van LeCam) en bracht het uit op het Smash-label van Mercury Records. Het stond op nummer één in de Billboard Hot 100 gedurende drie weken, beginnend in de week van 10 maart 1962.

Het nummer bevat een prominente riff van de mondharmonicaspeler Delbert McClinton en drums gespeeld door Ray Torres. Andere muzikanten op de plaat waren onder meer Bob Jones en Billy Sanders op gitaar en Jim Rogers op bas. Volgens een CNN-artikel uit 2002 ontmoette McClinton The Beatles tijdens een tournee door Groot-Brittannië in 1962 en gaf hij John Lennon enkele mondharmonicatips. Lennon zette de lessen meteen in voor Love Me Do en later Please Please Me. Lennon nam het nummer op in zijn jukebox en het staat ook op het uit 2004 afkomstige verzamelalbum John Lennon's Jukebox.

Hey! Baby werd ook gebruikt in de hitfilm 'Dirty Dancing' uit 1987 in de scène waarin Johnny en Baby op een boomstam dansen.

18 maart 2024
Laurens Leurs