Kanye West triomfeert op Glastonbury

Achtergrond

Gisterenavond was het dan eindelijk zover: het meest besproken optreden van 2015; Kanye West op Glastonbury. De rapper stond oog in oog met een menigte die hem liever kwijt dan rijk was. Al leek hij zich daar geen reet van aan te trekken.

Kanye West bracht een twee uur durende set vol hits. Want - en dat vergeten de haters wel eens - Kanye West heeft de afgelopen jaren veel hits geschreven. Beginnen deed hij met het toepasselijke Stronger, achternagezeten door Power en Niggas In Paris. Het Glastonbury-publiek smulde en zong luidkeels woord voor woord mee. Tot zover alle heisa rond de petitie.

Kanye werd verder tijdens een paar nummers  bijgestaan door Justin Vernon van Bon Ivergeïntroduceerd op het podium als "one of the baddest white boys on the planet". Hij bracht ook een cover van Bohemian Rapsody van Queen en Don't Like van Chief Keef. Verder zweefde hij tijdens Touch The Sky toepasselijk over het publiek en werd Black Skinhead onderbroken door een man die op het podium was geklommen en professioneel getackeld werd door de security. Achteraf bleek de man in kwestie de Britse comedian Lee Nelson te zijn, die Kanye gewoon een hand wilde geven.

Naast het podium werden ook enkele celebrities gespot. Oa. Lewis Hamilton, Chris Martin en - uiteraard - Kim Kardashian (die volgens de roddelpers een nogal onthullend topje droeg zonder bh) kwamen Kanye aanmoedigen. Tijdens Lost In Amerika bracht Kanye dan ook hulde aan zijn vrouw door de volgende gevleugelde woorden over het plein te lanceren: "I was trying to explain to this girl how much I loved her. I wrote her an email that said "You’re my heaven, you’re my hell" and she ended up being my wife. She is here tonight", waarop luid gejuich opsteeg uit het publiek.

Maar Kanye West blijft Kanye West. Tijdens de show sprak Kanye dan eindelijk het publiek toe over de heisa van de afgelopen maanden. Geen half uur, zoals de bookmakers voorspelden, maar kort, bondig, en ietwat aarzelend: "I’m gonna say this tonight, because 20 years, 30 years from tonight I might not be able to say it... . Fuck it, facts are facts, right? I AM THE GREATEST LIVING ROCKSTAR ON THE PLANET!”. Waarna hij All Falls Down inzette en tot slot zijn micro op de grond smeet: "Love y'all!"

Verder was het een zonovergoten dag op Glastonbury. Volgens de aanwezige, geschreven pers sprong het optreden van The Maccabees eruit, die voor de gelegenheid Jamie T op het podium uitnodigden. Zij speelden trouwens hun set voor Ben Howard, die blijkbaar miraculeus genezen was één dag na zijn geannuleerde optreden op Rock Werchter. Gelieve geen scène te maken, beste Werchtergangers! Ook Sleaford Mods en Slaves, die momenteel op voet van oorlog staan, werden na elkaar geprogrammeerd op hetzelfde podium. We hoeven u niet te vertellen dat het er bij beide duo's nogal knorrig aantoe ging in de backstage. Bij het optreden van Years & Years bleek de tent dan weer te klein te zijn. Het bewijst nogmaals de populariteit van de band.

Onderaan kan je nog een blik werpen op de setlist van Kanye West op Glastonbury. En enkele tweets lezen, rechtstreeks van op de Glastonbury weide!

1. Stronger - Power

2. Niggas In Paris

3. Black Skinhead

4. All Day

5. Cold

6. Clique

7. Don’t Like (Chief Keef cover)

8. Mercy

9. New Slaves

10. Blood On The Leaves

11. Heartless

12. I Wonder

13. Four Five Seconds

14. Woods (Bon Iver cover)

15. Lost In The World

16. Handle my Liquor

17. No Church In The Wild

18. Jesus Walks

19. 
Diamonds From Sierra Leone

20. Bound 2

21. Runaway

22. Only One

23. Touch The Sky

24. All Of The Lights

25. Touch The Sky

26. Good Life

27. Bohemian Rhapsody (Queen cover)

28. Can’t Tell Me Nothing

29. Gold Digger

30. All Falls Down

 

29 juni 2015
Joris Roobroeck