Judas Priest - 'Defenders Of The Faith' - 30th anniversary deluxe edition

Achtergrond

Dertig jaar alweer; waar is de tijd? De Britse metalband Judas Priest is momenteel nog volop aan het touren ter promotie van hun zeventiende album 'Redeemer Of Souls', maar het vijftal uit Birmingham heeft nog dingen te vieren.  'Defenders Of The Faith', hun negende, blies vorig jaar dertig kaarsjes uit en dat wordt gevierd met een speciale uitgave.

Toegegeven, de bende van zanger Rob Halford heeft in hun vijfenveertigjarige carrière wel een aantal pareltjes gemaakt. Denk maar aan 'British Steel' uit 1980, 'Screaming For Vengeance' (1982) en 'Ram It Down' (1988). 'Defenders Of The Faith' is altijd een grote favoriet geweest van veel hardcore Priestfans. Er prijkt een aantal bekende nummers op en een hoop fan favourites. Laten we er even enkele namen bijhalen: Freewheel Burning, Jawbreaker, The Sentinel, Love Bites,... Voor de 30th anniversary deluxe edition zijn ze vanonder het stof gehaald en volledig digitaal geremasterd.

In 1983 moest Judas Priest dus aan het werk om een nieuw album ineen te gaan steken dat in de voetsporen van de schijven 'British Steel' en 'Screaming For Vengeance' kon staan. Ze reisden daarvoor naar Ibiza voor de opnames en Miami voor de mastering. Aan het beproefde recept van korte, razendsnelle heavy metalsongs met meebrulrefrein en veel dubbele gitaarleads werd niet of amper geraakt. Na de release schoot het album direct door in de hitparades, waardoor het uiteindelijk een platinastatus wist te behalen.

Tijdens de daaropvolgende tournee speelden ze alle nummers van het album, op Eat Me Alive na. Tijdens de 'Nostradamus'-toernee in 2008 speelden ze dat nummer dan weer wel, wat Defenders het tweede album maakte dat al volledig live is gespeeld, na debuutplaat 'Rocka Rolla'

Voorts bevat de box trouwens nog een dubbelalbum met een performance van tijdens de hoogdagen van de band, toen ze op 5 mei 1984 in Long Beach stonden. En die venue zou een jaar later de geschiedenisboeken ingaan als plaats waar Iron Maiden 'Live After Death' zou opnemen. We krijgen dus een performance van the Priest op het hoogtepunt van hun kunnen, met een setlist om je vingers van af te likken. Naast de klassiekers vanop 'Defenders Of The Faith' krijgen we overigens ook nog songs als Metal Gods, Breaking The Law, Electric Eye en Hell Bent For Leather voorgeschoteld. Een ideale manier om u voor te bereiden op de komst naar Graspop deze zomer dus!

15 maart 2015
Nic De Schepper