Joris Roobroeck

Eindejaar 2016

Thuis van alle markten met een lichte voorkeur voor hiphop is dat ook precies wat het eindejaarslijstje van Joris Roobroeck weerspiegelt. Ook hij is dus klaar voor het nieuwe  jaar.

Mooi gepoetste plaat

1.  Anderson Paak –‘ Malibu’

2.  Whitney – ‘Light Upon The Lake’

3.  Solange – ‘A Seat At The Table’

4. Cass McCombs – ‘Mangy Love’

5. Danny Brown – ‘Atrocity Exhibition’

6. Radiohead – ‘A Moon Shaped Pool’

7. Andy Shauf – ‘The Party’

8. YG – ‘Still Brazy’

9. 21 Savage & Metro Boomin – ‘Savage Mode’

10. Kornél Kovács – ‘The Bells’

Tevergeefs ertussen willen wurmen:  Jessy Lanza, James Blake, Diiv, Porches, Hinds, Ertebrekers, Weaves, Kanye West, Kamaiyah, Noname en Drake.

Mooi in levende lijve

1. Whitney – Rotonde, Botanique, 17/06/2016

2. Skepta – WooHah Festival, Spoorzone, Tilburg, 02/07/2016

3. Anderson Paak And The Free Nationals – Orangerie, Botanique, 11/02/2016

4. Sleaford Mods – Pukkelpop, 19/08/2016

5. Ata Kak – Vooruit, Gent, 27/05/16

Mooi niet!

Ik snap niet waarom Angel Olson zo de hemel ingeprezen wordt. Ook helemaal niet gesnapt: Death Grips in de AB. Maar dat zal vast aan mij gelegen hebben. En het optreden van Rihanna op Pukkelpop natuurlijk. Wat stak die allemaal uit?

Mooi maar gemist

‘Blackstar’ van David Bowie kietelde pas echt mijn interesse toen hij het loodje legde. ‘You Want It Darker’ van Leonard Cohen van hetzelfde, al heb ik wat minder met zijn muziek. Toch: geen enkele plaat uit 2016 raakt mij zo hard in de sjokkedeizen als David Bowie die mij van uit de doden aanspreekt. Kippenvel!

Mooi in beeld

Mooi in woord

Stukjes kritiek over Kanye West die ook in mijn hoofd weleens knisperen kregen een stem tijdens I Love Kanye op ‘The Life Of Pablo’. Hij bundelt alle kritiek in één gebalde a capella vuist en drijft op kinderlijke toon de spot met al zijn criticasters en zogenaamde fans. Ik was van toen af aan terug tot inkeer gekomen. Kanye West is nog steeds het beste wat hiphop de laatste twintig jaar kon overkomen.

Maar uiteindelijk kies ik voor de freestyle van Lil Dicky bij Tim Westwood eerder dit jaar. Beste rapper uit de Freshman XXL 2016 klas met straten voorsprong, en hij laat daarmee toch Desiigner, 21 Savage en Anderson.Paak ver achter zich. Of om het met een Youtube comment te zeggen: “Damn, Shaggy from Scooby Doo got bars!”

De toekomst is mooi

SheerMag mag eindelijk eens dat debuut uitbrengen. Robbing Millions zie ik alleen maar meer en meer naam krijgen. Maggie Rogers zal niet uit de radiogolven weg te slaan zijn. En Declan McKenna heeft samen met Rat Boy iets onweerstaanbaar catchy over zich hangen. Hopelijk wordt 2017 hun jaar.

29 december 2016
Joris Roobroeck