Joris Roobroeck

Achtergrond

Aha, eindejaar! Waar uw en onze lijstjesfetisj eindelijk ongegeneerd weelderig mag tieren. In de aanloop naar onze ultieme lijst van het afglopen jaar laten wij ook onze redacteurs even hun ei leggen.

Joris Roobroeck

(jr) staat vooral bekend als de oproerkraaier van de hiphop-redactie, maar laat zich niet in één hokje steken. Momenteel serveert hij - samen met partner in crime (pdc) - ook een visionaire reeks waarin ze de toekomst van de hiphop aan de man brengen. Een aanrader!



De beste van het jaar.

1. Damon Albarn – ‘Everyday Robots’
2. Kate Tempest – ‘Everybody Down’
3. FKA Twigs – ‘Lp1’
4. Iceage – ‘Plowing Into The Fields Of Love’
5. Mac Demarco – ‘Salad Days’
6. Freddie Gibbs & Madlib – ‘Pinata’
7. Thom Yorke – ‘Tomorrow’s Modern Boxes’
8. Ariel Pink – ‘pompom’
9. Run The Jewels – ‘RTJ2’
10. Big Ups – ‘Eighteen Hours Of Static’

Ook nog best te pruimen: Porches, Juan Wauters, Young Fathers, Typhoon, Intergalactic Lovers, Ava Luna en Julian Casablancas + The Voidz.

Amai, dat kon beter!

U2 uiteraard, f*cking Bono altijd. Het wurgen van de arme studenten door Herman Schueremans. En wat alle radiozenders betreft: vorig jaar zo de spot drijven met Bound 2, om dan een paar maanden later hetzelfde nummer met een poepsimpel drum and bass deuntje wel dagelijks naar onze oren te slingeren! Schande.

Mocht ik kunnen, wekte ik deze terug tot leven.

Uiteraard had ik in de toekomst graag nog wat vossenstreken gezien. Maar waar ik echt naar smacht in deze woelige staking- en betogingtijden is een band als Rage Against The Machine. Een soundtrack die potverdikke laat horen dat we hier niet mee gediend zijn! Inplaats van een dagje gezellig rond het vuur een warme choco te drinken: Rellen! Vuur! Waterkanonnen! Rubberen kogels! Traangas! Ammoniak! Bivakmutsen en rondvliegende projectielen! Maar de volgende dag allemaal braafjes terug gaan werken natuurlijk, want we hebben een lege schatkist te vullen.

U hebt deze toch gezien?

En ook nog YG natuurlijk. Hoofdprijs voor meest bizarre clip: Spooky Black.

Straf live

  1. Ratking – Salle Rogier, Brussel – 12 mei
  2. Arcade Fire – Sportpaleis, Antwerpen – 9 juni
  3. Spaceghostpurrp – Trix, Antwerpen – 2 oktober
  4. Freddie Gibbs – Trix, Antwerpen – 14 september
  5. Joey Bada$$ - Botanique, Brussel – 27 november

Ook van genoten: Intergalactic Lovers (Leffingeleuren), Danny Brown (Botanique), Pharrel (Sportpaleis) en FKA Twigs (AB).

Ik koop hier

De Plaatboef in Rotterdam. Op het eerste verdiep alle recente platen die er toe doen. Op het tweede verdiep een walhalla aan stoffig vinyl waar ik maar al te graag enkele uren in verdwijn. Niets leuker dan een dagje rondslenteren in Rotterdam, om te eindigen in de Nieuwe Binnenweg. Aanrader!

Coolste trend

Muziek haalt mensen niet alleen uit hun kot, het brengt ze ook terug met elkaar in contact. Zie de luistersessies van bv. Aphex Twin, de hotspot van Alt-J en de festivals en optredens die in een mum van tijd uitverkocht geraken. Trend voor de komende jaren: ik voel aan mijn ellebogen dat er een grunge revival zit aan te komen. En dat precies twintig jaar na Kurt Cobain zijn dood! Het werd tijd.

13 december 2014