Jorik Antonissen

Achtergrond

Voor we weer met een kater, vetter dan Garfield, de afgevallen naalden van de kerstboom uit ons vast tapijt zitten peuteren en ons nog amper kunnen herinneren welke goede voornemens we op nieuwjaarsnacht weer tegen beter weten in hebben gemaakt, hebben we voor u nog een hele resem eindejaarslijstjes van onze redacteurs en echte would-be BV's.

Onze (ja) is een van onze youngsters en hippe oren al blijkt dat niet meteen uit zijn lijstje waarin vooral "volwassen" artiesten prijken. Op Spotify luistert hij zelfs naar Pachelbel. We vermoeden dan ook een oude ziel, een open geest en een gevoelige jongen (dames!) in onze KSA-er en bijna vaste bewoner van jeugdhuis Rafiki. Eentje die ook graag in de platenkast van zijn pa snuisterde en zo The Smiths ontdekte als hij niet Soundcloud afspeurt op zoek naar nieuwe Britse indie of terroristen pest met kattenfilmpjes.

 

De beste van het jaar.

 1. Sufjan Stevens – ‘Carrie & Lowell’
 2. The Tallest Man On Earth – ‘Dark Bird Is Home’
 3. Tame Impala – ‘Currents’
 4. Villagers – ‘Darling Arithmetic’
 5. BØRNS – ‘Dopamine’
 6. Jamie xx – ‘In Colour’
 7. Kurt Vile – ‘b’lieve i’m goin down...’
 8. Life in Film – ‘Here It Comes’
 9. Tobias Jesso Jr. – ‘Goon’
 10. Courtney Barnett – ‘Sometimes I Sit And Think, And Sometimes I Just Sit’

Amai, dat kon beter!

Die laatste plaat van Dan Mangan. Dan Mangan is nooit meer geweest dan een van straat geplukte songwriter, maar een buitengewoon treffende, fantastisch in zijn eenvoud. Met het project Dan Mangan + Blacksmith ging de Canadees op zoek naar iets extra’s. Het zwaar elektronisch gearrangeerde ‘Club Meds’ is in wezen niet eens een slecht album, maar de terneergeslagen troubadour, wiens eerdere albums ‘Oh Fortune’ en ‘Nice, Nice, Very Nice’ nog steeds terug te vinden zijn in de hoogste rangen van mijn meest afgespeelde op iTunes, is nog amper herkenbaar.

Mocht ik de tijd kunnen terugspoelen

Sufjan Stevens in de Bozar, daar had ik gewoon moeten zijn.

U hebt deze toch gezien?

Straf live

 1. Damien Rice - Rock Werchter, 27/06/2015
 2. Låpsley – Botanique, 15/05/2015
 3. The Tallest Man On Earth - Ancienne Belgique, 25/10/2015
 4. Tame Impala – Pukkelpop, 22/08/2015
 5. James Blake - Nos Alive, 10/07/2015

In de marge

Terroristen pesten met kattenfoto’s. Twitter was weer een aangename bron van entertainment dit jaar, al hebben we dat net zo goed aan ‘K3 Zoekt K3’ te danken.

Coming up

Life In Film verdient het eigenlijk al enkele jaren om door te breken. Het schoolvoorbeeld van Britse indie, dat telkens weer zoveel intenser blijkt te klinken dan succesvollere genregenoten als Noah And The Whale en Stornoway. Sinds hun fantastische ‘Watch Listen Tell’-sessie in 2010 lijkt het Londense kwartet elk moment te kunnen doorbreken. Schijn bedriegt, zo blijkt, wanneer vijf jaar later ook het uitbrengen van het debuutalbum onopgemerkt voorbij ging. Aan fantastische songs als het kwellende I'm Sorry, I Didn't Know What to Do en het nochtans radiogevoelige Get Closer kan het hoe dan ook niet liggen.

26 december 2015