Jorik Antonissen

Achtergrond

Aha, eindejaar! Waar uw en onze lijstjesfetisj eindelijk ongegeneerd weelderig mag tieren. In de aanloop naar onze ultieme lijst van het afglopen jaar laten wij ook onze redacteurs even hun ei leggen.

(ja) is één van de nieuwste en ook jongste redacteurs van daMusic. Heerlijk toch, dat jeugdig enthousiasme?!

De beste van het jaar.

1. The War On Drugs – ‘Lost In A Dream’

2. Damien Rice – ‘My Favourite Faded Fantasy’

3. Paolo Nutini – ‘Caustic Love’

4. Bear’s Den – ‘Islands’

5. Arthur Beatrice – ‘Working Out’

6. James Vincent McMorrow – ‘Post Tropical’

7. Alt-J – ‘This Is All Yours’

8. Jungle – ‘Jungle’

9. First Aid Kit – ‘Stay Gold’

10. Chet Faker – ‘Build On Glass’

Amai, dat kon beter!

Toen ik deze zomer de grote, toonaangevende muziekwebsites en blogs doorlas, leek het alsof er iets groots aan het gebeuren was. Het leek alsof er een album werd uitgebracht dat de komende decennia popmuziek in grote mate zou beïnvloeden. Talloze keren heb ik ‘LP1’ van FKA Twigs beluisterd in een poging de opschudding die rond die schijnbaar fabelachtige debuut ontstond, te doorzien met de enige conclusie dat dit een hype is die ik wellicht nooit zal begrijpen.

Mocht ik kunnen, wekte ik deze terug tot leven.

Crystal Castles! Een band die bekend is kunnen worden door te klinken als totaal op hol geslagen elektronica. Een band die toch nog altijd iets verder durft te gaan dan andere bands. Een band die de laatste tien jaar mee het muzikale landschap kleurde en hier nu mee stopt. Spijtig!

U hebt deze toch gezien?

Paolo Nutini in een fantastische Abbey Road Live Session van het nummer Iron Sky. Een politiek geladen nummer waarin Paolo zijn emoties de vrije loop laat. Ook de legendarische speech van Charlie Chaplin uit The Great Dictator wordt er feilloos in verwerkt. Geweldige artiest en geweldige muzikanten.

Straf live

James Vincent McMorrow, botanique, 19/2/2014

The War On Drugs, Pukkelpop, 15/8/2014

Paolo Nutini + Vaults, Vorst Nationaal, 12/11/2014

Arctic Monkeys, Rock Werchter, 4/7/2014

Boy & Bear, Pukkelpop, 15/8/2014

Ik koop hier

United Classics! Gezellige muziekwinkel in het centrum van Meise. Telkens in het bezit van de nieuwste releases, maar vooral geschikt om urenlang bezig te blijven met het doorlopen van talloze klassiekers.

Coolste trend

Het plotseling terugkeren van enkele fantastische artiesten die hun muziekcarrière de laatste jaren op pauze hadden gezet. Neem nu Paolo Nutini die enkele jaren van de aardbol verdwenen leek te zijn of Damien Rice die besliste na acht jaar nog eens een album uit te brengen, elektro-popinconen als La Roux en Robyn die plots herrijzen, ... Een tendens die zeker een vervolg mag vinden in 2015. Ik kijk alvast uit naar een nieuwe Florence + The Machine of stel je voor: Alex Turner en Miles Kane die hun succesproject The Last Shadow Puppets eens nieuw leven inblazen.

15 december 2014