Jonas Winterland - Overal Mist

Jonas Winterland - Overal Mist

Na de succesvolle albumrelease van ‘Berichten Uit De Schemerzone’ en na de singles Plaats Onder De Zon (ft. Chantal Acda) en Treuzelaars lanceert singer-songwriter Jonas Winterland vandaag de videoclip bij Overal mist, zijn nieuwste single.

Overal Mist is het sleutelnummer op ‘Berichten Uit De Schemerzone’ en ook het favoriete nummer van Jonas Winterland zelf. En terecht. Het is een pareltje waarin elke noot op de juiste plaats zit en de autobiografische tekst net genoeg verhullend om universeel, herkenbaar en daardoor aangrijpend te zijn.

Dit zegt Winterland zelf: “Waarom een clip voor Overal mist?  Het is voor mij de sleutelsong op de plaat, omdat het gaat over iemand die probeert zijn tweede adem te vinden.  (Bijvoorbeeld een twijfelende liedjesschrijver die een sabbatical inlast.)  En hoewel het geen klassiek radionummer is (niet zo uptempo, redelijk akoestisch opgenomen), wil ik dat mensen van de hele plaat toch vooral dat ene nummer onthouden.  Daarom heb ik specifiek voor dat lied geïnvesteerd in een professionele videoclip.  Zeker na mijn sabbatical interesseren hits mij niet meer, ik wil alleen nog maar mooie dingen maken.”

De hoofdrol in de prachtige, filmische clip wordt vertolkt door topactrice en ‘Luizenmoeder’ Lynn Van Royen, recent nog gelauwerd als Beste Actrice op het tv-festival van Monte-Carlo voor haar hoofdrol in ‘Beau Séjour.

Winterland zegt daarover:Een poos geleden al heb ik Lynn Van Royen gecontacteerd en haar het liedje bezorgd. Ze liet mij vrijwel meteen weten dat ze het absoluut wou doen omdat ze zich persoonlijk aangesproken voelde door het lied. Uw wereldvreemde liedjesschrijver was er zich niet van bewust wat een voorrecht dat was, want ik ken Lynn Van Royen van haar eerste tv-reeks ‘Marsman’ en van in het theater, en ik had totaal niet in de gaten dat ze intussen een internationaal gelauwerde actrice is geworden.”

Lynn Van Royen beaamt: ‘‘Overal Mist sprak mij onmiddellijk aan door de grote herkenbaarheid. Je voelt dat het lied voor Jonas heel dichtbij zit, maar als luisteraar had ik die info niet nodig om geraakt te worden.”

Hetzelfde geldt voor ons. Ook een clip was niet echt nodig, maar het resultaat is zo mooi en de toon zo passend magisch-realistisch dat de beelden toch nog iets toevoegen aan het lied. Kijk, luister en geniet:

13 maart 2020
Marc Alenus