#JohnPeel1977 - The Desperate Bicycles - Smokescreen (1977)

#JohnPeel1977 - The Desperate Bicycles - Smokescreen (1977)

Via een muziekvriend viel ons onlangs een fijne lijst in de schoot. 'John Peel’s Festive Fifty 1977' bevat een keur aan fijne songs, die volgens BBC-dj, icoon en trendsetter John Peel het woelige jaar 1977 feestelijk inkleurden. Benevens de obligate Neil Young, Clash, Pink Floyd, Ramones en andere pittige Stranglers zochten wij vooral de dingen uit, die ons nauwelijks bekend waren of een hele verre bel deden rinkelen.

Op nummer zes van John Peel’s Festive Fifty. Had er al eens iets van mee gehad in het superfijne boek van Simon Reynolds 'Rip It Up And Start Again: Postpunk 1978-1984' uit 2005. Vintage do-it-yourself-groepje dat ook zo klonk: oprecht en echt. Twee nummers op een singlekant en een blanco kant op het eigen label, opgenomen voor nada op goed drie uur tijd.

Zanger Danny Wigley dacht dat het nog goedkoper had gekund, als ze het op cassette hadden uitgebracht zoals de vrienden van Throbbing Gristle. Wigley weigert tot op vandaag nog altijd om werk van The Desperate Bicycles te rereleasen. Crass nam de werkethiek vlot over onder het Desperate Bicycles-motto: “It was easy, it was cheap, Go and Do It!”. Krakkemikkigheid tot heerlijke kunst verheven. Gelukkig was John Peel er om hen in de vaart der volkeren op te stoten.

17 oktober 2023
Patrick Van Gestel