#JohnPeel1977 - The Boys - Box Number 9 (1977)

#JohnPeel1977 - The Boys - Box Number 9 (1977)

Via een muziekvriend viel ons onlangs een fijne lijst in de schoot. 'John Peel’s Festive Fifty 1977' bevat een keur aan fijne songs, die volgens BBC-dj, icoon en trendsetter John Peel het woelige jaar 1977 feestelijk inkleurden. Benevens de obligate Neil Young, Clash, Pink Floyd, Ramones en andere pittige Stranglers zochten wij vooral de dingen uit, die ons nauwelijks bekend waren of een hele verre bel deden rinkelen.

Ja, we hebben die titelloze debuutplaat van The Boys, maar hij zat een beetje vergeten tussen de andere leden van de B-Club (The Beatles, Beach Boys en andere B 52’s). Potig powerpopplaatje dat ook niet aan het oor van John Peel voorbijging.

The Boys, laverend tussen powerpop en punkrock met een lading tweeminutensongs, die schatplichtig waren aan The Ramones, met eenzelfde voorliefde voor de popsong. Ferme singles die niet aan de overkant van het Kanaal raakten en die in de Britse hitlijsten ook aan de lagere regionen van de top vijftig knabbelden. Ze hadden groter kunnen zijn en worden door allmusic treffend weggezet als: “Perhaps punk's saddest casualty”. Dubbel spijtig, want ook live konden ze hun mannetje staan.

Later, in 1996 werd hun First Time gecoverd door de Duitse Toten Hosen, die hen bij elkaar brachten voor een gezamenlijke tour, die nog een paar keer werd herhaald, maar weinig zoden aan de dijk bracht. 

16 oktober 2023
Laurens Leurs