#JohnPeel1977 - J. Ayes & Ranking Trevor - Truly (1974)

#JohnPeel1977 - J. Ayes & Ranking Trevor - Truly (1974)

Via een muziekvriend viel ons onlangs een fijne lijst in de schoot. 'John Peel’s Festive Fifty 1977' bevat een keur aan fijne songs, die volgens BBC-dj, icoon en trendsetter John Peel het woelige jaar 1977 feestelijk inkleurden. Benevens de obligate Neil Young, Clash, Pink Floyd, Ramones en andere pittige Stranglers zochten wij vooral de dingen uit, die ons nauwelijks bekend waren of een hele verre bel deden rinkelen.

Uit 1974, maar zoals dat met veel muziek uit de Caraïben ging met enige vertraging in het Verenigd Koninkrijk beloond met een tweede leven. En John Peel had een voorliefde voor reggae. Dus ook dat was plenty aanwezig in de Festive Fifty van 1977.

Hier Ranking Trevor, rub-a-dub dj die zelf ook voor de microfoon ging. Relatief weinig van geweten, maar ook zonder veel wetenschap desbetreffende kan je deze reggae volop waarderen. Toch geeft Wikipedia prijs dat Ranking Trevor ook wel eens de naam Ranking Superstar hanteerde, terwijl diens aardse naam Maxwell Grant luidde. In 2012 liet hij op tweeënvijftigjarige leeftijd het leven in een motorongeluk in Kingston, Jamaïca nadat hij was teruggekeerd uit Engeland, waar hij gedurende twintig jaar met relatief succes aan de kost kwam als reggae-dj.

18 oktober 2023
Laurens Leurs