#JohnPeel1977 - Frankie Miller - Be Good To Yourself (1977)

#JohnPeel1977 - Frankie Miller - Be Good To Yourself (1977)

Via een muziekvriend viel ons onlangs een fijne lijst in de schoot. 'John Peel’s Festive Fifty 1977' bevat een keur aan fijne songs, die volgens BBC-dj, icoon en trendsetter John Peel het woelige jaar 1977 feestelijk inkleurden. Benevens de obligate Neil Young, Clash, Pink Floyd, Ramones en andere pittige Stranglers zochten wij vooral de dingen uit, die ons nauwelijks bekend waren of een hele verre bel deden rinkelen.

Nummer tien in de Festive Fifty 1977 van John Peel en een vreemde souleend in de bijt tussen al dat punkgeteisem.

Francis John Miller (geboren op 2 november 1949) is een Schotse rocksinger-songwriter en acteur. Frankie Miller schreef voor en trad op met vele artiesten en is vooral bekend van het album 'Full House' uit 1977, de singles Be Good To Yourself, Darlin' en zijn duet met Phil Lynott op het Thin Lizzy-nummer Still In Love With You.

In de herfst van zijn carrière zou hij ook nog een opgemerkte passage maken in Vlaanderen. In 1993 nam hij samen met Sarah (aka Sam) Bettens Why Don't You Try Me? op voor de Belgische film 'Ad Fundum' van regisseur Erik Van Looy. Het nummer werd geproduceerd door Ry Cooder en piekte op nummer zes in de Vlaamse hitlijst. Where Do The Guilty Go?, dat ook in de film te zien was, piekte later op nummer zesenveertig.

Hij was muziek aan het schrijven in New York City, toen hij op 25 augustus 1994 een hersenaneurysma kreeg. Miller was vijf maanden bewusteloos en toen hij wakker werd, merkte hij dat hij niet meer kon praten of zingen. De daaropvolgende jaren bracht hij door met fysieke revalidatie. In september 1998 werd een benefietconcert gehouden in de Queen's Hall, Edinburgh met Jools Holland, Paul Carrack, Bonnie Tyler en een band vol muzikanten met een handicap. Het concert werd gefilmd als onderdeel van de BBC documentaireserie 'Ex-S' en uitgezonden in 1999. De aflevering was getiteld 'Frankie Miller: Stubborn Kinda Fella' en documenteerde Millers weg naar herstel.

Hij zou, af en aan, blijven musiceren. In maart 2022 bracht Miller nog het nummer One More Step To The Rainbow uit als protest tegen de Russische invasie van Oekraïne in 2022 .

22 oktober 2023
Laurens Leurs