#JohnCale - The Soul Of Carmen Miranda (1989)

#JohnCale - The Soul Of Carmen Miranda (1989)

John Cale, de immer creatieve kracht, is deze week het middelpunt van onze belangstelling. Eenentachtig is de kranige Welshman intussen al, maar nog altijd op zoek naar de spanningslijnen tussen experiment en mainstream, tussen klassieke patronen en nieuwe invalshoeken. Er is niet één John Cale, er zijn er diverse, die de estafettestok aan elkaar doorgeven. Wij zoeken er een paar uit deze week.

John Cale, de dromer. In The Soul Of Carmen Miranda gaat Cale samen met Brian Eno in 1989 aan de slag met de poëzie van Dylan Thomas om de Falklandsoorlog vorm te geven in 'The Falklands Suite', 'en half geslaagd experiment waarin Cale de klassieke roots wil manifesteren. Dat hij dat kan, wisten we eigenlijk al, maar het werk heeft hoogtepunten die zich scherp aftekenen in dit vrij wazige project.

Do Not Go Gentle Into That Night met het kathedraalkoor van de jongens van Llandaff uit Cardiff, Wales is een hoogtepunt, maar het absolute hoogtepunt voor ons is deze dromerige afsluiter, waarin hij met Brian Eno en violist Neil Catchpole hulde brengt aan de Portugees-Braziliaanse sambaster Carmen Miranda. Wat dit dan weer te maken heeft met de Falklandsoorlog is ons helemaal niet duidelijk, maar mooi is het wel. Atmosferischer dan dit zal het niet vlug worden.

12 oktober 2023
Laurens Leurs