#JohnCale - Ooh La La (1984)

#JohnCale - Ooh La La (1984)

John Cale, de immer creatieve kracht, is deze week het middelpunt van onze belangstelling. Eenentachtig is de kranige Welshman intussen al, maar nog altijd op zoek naar de spanningslijnen tussen experiment en mainstream, tussen klassieke patronen en nieuwe invalshoeken. Er is niet één John Cale, er zijn er diverse, die de estafettestok aan elkaar doorgeven. Wij zoeken er een paar uit deze week.

John Cale, de wars van iedereen! Ooh La La (1984) is een popniemendalletje zowaar. En als Cale daar zin in heeft, dan doet John dat toch gewoon! Heeft helemaal niks, nada te maken met de rest van de backcatalogue, deze one-off-single, maar hieruit blijkt dat ook een heel ernstige mens zich al eens moet kunnen amuseren.

Hij gebruikte dit nummer - vreemd genoeg - als albumvuller op de voor de rest zeer ernstige liveplaat 'John Cale Comes Alive'. Ook lyrisch heeft hij, zeer on-Cale, de feestneus op: "When I heard about the girls in Saint Tropez / Going topless in the sun / I practised staring every day / So I could hypnotise each one".

Tip: draai Ooh La La samen met Ugh Ugh van TC Matic en (Si Si) Je Suis Un Rock Star van Bill Wyman en je krijgt de zomer met geen stokken meer de deur uit. Doen!

14 oktober 2023
Laurens Leurs