#JohnCale - Hungry For Love (1984)

#JohnCale - Hungry For Love (1984)

John Cale, de immer creatieve kracht, is deze week het middelpunt van onze belangstelling. Eenentachtig is de kranige Welshman intussen al, maar nog altijd op zoek naar de spanningslijnen tussen experiment en mainstream, tussen klassieke patronen en nieuwe invalshoeken. Er is niet één John Cale, er zijn er diverse, die de estafettestok aan elkaar doorgeven. Wij zoeken er een paar uit deze week.

John Cale, de rocker! Wij waren zot van Hungry For Love, openingssingle en openingsnummer van 'Caribbean Sunset' (1984). Puntig, krachtig en viriel, zoals we de rocksingles graag hebben. In de zomer van 1983 hadden we het nummer al gehoord op Torhout-Werchter, waar hij veel te vroeg in volle zon vlak na de glorieuze Scabs en vlak voor Warren Zevon solo met kwartet kwam rocken.

Tot onze verbazing beschouwt Allmusic.com 'Caribbean Sunset' als "the weakest album of John Cale's career". Nou moe! Niks van aan, straffe nummers op een straffe plaat. Wij durven het omdraaien: één van de meest gedraaide in onze Cale-collectie. Inderdaad geen klassieker als 'Fear', een 'Helen Of Troy' of 'Paris 1919', maar het kan niet elke dag klassiekersfeest zijn.

Straffe popplaat die niet gesmaakt werd? Hier wel! En positiever dan dit ga je Cale niet vaak vinden: "Don't surrender to nothing but love / You can walk on water / Cause you're feeling strong / You can walk, you can walk on water"

10 oktober 2023
Laurens Leurs