Johan Baeten

Achtergrond

En zo loopt 2013 alweer ten einde. Onze redacteurs blikken terug op het voorbije jaar en werpen een doordachte blik op wat komen gaat. U schuift zoals altijd de voeten onder tafel en smult mee...

Johan Baeten



Hoe zal 2013 in jouw muzikale geschiedenisboek gaan?

Ondanks het feit dat Neil Young last minute zijn headlineslot op Pukkelpop moest afzeggen, leefde het festival meer dan ooit met een editie die niet snel vergeten zal worden. De Belgische muziekscène draaide dit jaar dan weer op het hoogste toerental. Balthazar speelde zomaar eventjes overal, bands als Soldier’s Heart en Float Fall zitten dan weer stevig in de internationale lift.

Het aantal enorm straffe platen dat in 2013 werd uitgebracht is ongezien. En het teasen en streamen dat daarbij komt kijken ook. Het blijft (spijtig genoeg) een trend, maar vandaag horen u en ik een album al integraal voordat het bij de platenboer belandt.

Wat vond jij de beste 10 platen van 2013?

1. The National – ‘Trouble Will Find Me’
2. Arctic Monkeys – ‘AM’
3. Arcade Fire – ‘Reflektor’
4. Vampire Weekend – ‘Modern Vampires of the City’
5. Local Natives – ‘Hummingbird’
6. Volcano Choir – ‘Repave’
7. Unknown Mortal Orchestra – ‘II’
8. Mikal Cronin – ‘MCII’
9. Phosphorescent – ‘Muchacho’
10. Yo La Tengo – ‘Fade’

Eervolle vermeldingen voor  Sigur Rós, James Blake, Horses, Fidlar en Yuck.

Wat  is de meest overschatte plaat van 2013?

Daft Punk – ‘Random Access Memories’

Gelukkig was de hele buzz rond het album nog plezant om volgen. Het beluisteren van het album zelf zal ik niet snel vergeten, en dat is niet zo positief.

Wat is de meest onderschatte plaat van 2013?

Volcano Choir – ‘Repave’

De ‘Bon Iver van den Aldi’ is dit zijproject van Justin Vernon verre van. Alleen maar genoten van de zachte en dan weer loeiharde gitaren, de meeslepende songs en Vernons fluwelen stem.

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2013?

1. The National, Vorst Nationaal, 16/11/2013
2. Arctic Monkeys, Vorst Nationaal, 09/11/2013
3. Local Natives, AB, 31/10/2013
4. Foals, Pukkelpop, 17/08/2013
5. Vampire Weekend, Rock Werchter, 04/07/2013

Wat vond jij de beste song van 2013?

Yo La Tengo – Ohm

Wat vond jij de hatelijkste song van 2013?

Bastille – Pompeii

Naar wie moeten we uitkijken in 2014 en waarom?

In 2014 kijk ikzelf vooral uit naar nieuw werk van de dames van Warpaint. Nog twee interessante vrouwen die met een nieuwe plaat komen zijn tUnE-yArDs en Grimes.  Daarbovenop ook (hopelijk) een nieuwe langspeler van Tame Impala en (met zekerheid) nieuwe muziek van Metronomy. Ook de heren van Real Estate beloven een opvolger voor hun fantastische ‘Days’. En onze landgenoten van School is Cool zitten momenteel in de studio. Ook naar dat resultaat ben ik erg benieuwd.

Welke bands uit de jaarlijkse lichting van nieuwe en frisse bands we volgend jaar aan het werk mogen zien op festivals zoals Pukkelpop en Best Kept Secret is nog moeilijk te zeggen, maar als er één band is die volgend jaar van mij mag doorbreken, dan is het wel Noble Kids. Op Belgisch vlak hoop ik dat Captain Oats wat meer aandacht krijgt. In het voorjaar verschijnt een nieuwe ep van de Gentse groep en die kan nu al niet tegenvallen.

Tenslotte hoopt iedere gezonde muziekfanaat nog op één iets: een nieuw album van Alt-J.

21 december 2013
Johan Baeten