Jezus Factory 2006-2016 - God Owes Us A Hot Tub

Achtergrond

Hoort, wie klopt daar weer aan de deur? Jezus Factory alweer. We zijn eigenlijk nog aan het bekomen van het grote HeavenHotel-feestje van enige tijd terug. Dat het dik aan is tussen HeavenHotel en Jezus Factory mag duidelijk wezen. Zo vermelden de hoesnota's over HeavenHotel dat het label in beheer van Rudy Trouvé & Elko Blijweert "the best small indepent / DIY label in the world..  and the one we ripped of most" is.

Jezus Factory presenteert nu dus 'God Owes Us A Hot Tub', een overzicht van tien jaar (2006-2016). In die tien jaar is er heel wat schoon volk  gepasseerd. Enkele van de figurerende klasbakken zijn Grand Blue Heron, Creature With The Atom Brain, Sukilove, True Bypass, Rudy "Logical Order" Trouvé zelf uiteraard ook ("He has never made a bad record - he is one of the greatest living people on earth"), naast zijn maatje en muzikale sparring partner Craig Ward die het zaakje met New Third Lanark mag afsluiten.

Ooit, in een ver verleden, was het doel om enkele soloreleases van Ward, Trouvé en Pawlowski uit te brengen. Tien jaar en ettelijke fysieke releases (minstens een vijftigtal) later is de impact die het label heeft op zowel de Britse thuisbasis (vooral in London) als bij ons hier in het regenachtige Vlaanderen - en dan meer specifiek Antwerpen - niet te onderschatten.

Maar 'God Owes Us A Hot Tub' is uitdrukkelijk geen greatest Jezus Factory hits geworden, eerder een fijn en zoals steeds erg eigenzinnig overzicht. Daarvoor ontbreken de echte hits (geen I8Camera, Cassini Division of samenwerking tussen Craig Ward & Radboud Mens). Allen hebben ze gemeen dat de lengte van de composities moeilijk op een compilatie op cd te zetten waren.

Het muzikale spectrum, dat Jezus Factory bestrijkt, is stilaan indrukwekkend te noemen. Bij het begin van de rit krijgen we zo bijvoorbeeld een stevig stomend Grand Blue Heron, dat zo één van de meest recente releases in de verf zet. Het verschil met pakweg de abstracte, spacy sounds van Bootsy Butsenzeller kon niet groter zijn. Er is de psych-rootsy rock van Creature With The Atom Brain (Mind Your Own God), terwijl we tussendoor vergast worden op ontdekkingen als The Beat Maras, die klinken als een weirde kruising van Primal Scream en Mark Lanegan.

Er zitten behoorlijk wat rarities op deze verzamelaar, maar dat maakt het des te boeiender. Het illustreert nogmaals hoe Jezus Factory steevast erg interessante, muzikale projecten (zoals Sukilove, de poppy disco van Wilderwolves of de intiemere popfolk van Roy Santiago) weet uit te brengen en zo steevast de vinger aan de pols houdt van wat er in de muziekwereld zoal leeft. De aantrekkingskracht zit hem in het non-conformisme, in de zelfsabotage. En voeg daar gerust een non-carrièregerichte attitude, die maakt dat alles (of toch bijna alles) mogelijk is, bij. Op de compilatie staat een opname van een Haïtiaanse laureaat Nobelprijs bijvoorbeeld. En dat allemaal met een gelukzalige glimlach.

Fear van Sukilove hield ons al in de ban, toen het uitkwam. En hetzelfde geldt voor Hallway van True Bypass, dat ons - net als Nu Nog Even Niet (Bouwverlof) - een stevige krop in de keel bezorgt. Op andere momenten dansen we ons een eind weg (I Got A Special Hammer For That, aldus Benny Zen).

'God Owes Us A Hot Tub' is niet alleen een mooie staalkaart van het label, en passant beseffen we dat er helaas wat Jezus Factory-releases destijds aan onze aandacht ontsnapten, bijvoorbeeld de onwaarschijnlijk straffe samenwerking tussen Mark Mulholland & Craig Ward, maar evenzeer de rammelende blues van Lil' Lost Lou (Bad Girl).

Het is fijn om af en toe eens met een lichtnostalgische blik terug te kijken op het verleden van het label en goed te beseffen dat er nog zoveel moois te wachten staat. Dit is in elk geval fantastisch spul (o.a. A Clean Kitchen is A Happy Kitchen, Black Cassette, Strumpets, ... ) . Onze persoonlijke favoriet : Silent Front, een DIY uppercut van jewelste. En alle heil aan de ontzaglijke, creatieve durf van Jezus Factory Factory. Laat God dat beloofde zwembad maar leveren, jongens.

24 mei 2016
Philippe De Cleen