Jazz Middelheim 2017 - De perfecte mix
Voorbeschouwing
Jazz Middelheim is en blijft na de verjaardagseditie 2016 nog steeds een stevig hart onder de riem van de jazzliefhebber.
Wat gelukkig niet verandert is de fijne locatie: het feeërieke Park Den Brandt blijft als vanouds the place to be voor dit meerdaags evenement.
Wel is er die opmerkelijke verschuiving van datum - van 3 tot 6 augustus - en ook inhoudelijk zijn er wijzigingen aangebracht. De organisatie van het festival zweert niet langer bij legendes uit de wereld van de rock, jazz en klassiek, maar houdt het opvallend sober. De formule om met gastcuratoren te werken bleef dan weer wel behouden. Praktisch gezien is ook het cashless betaalsysteem een vooruitgang.
Gastcuratoren met internationale uitstraling
Met Jozef Dumoulin, Chantal Acda, Ruben Machtelinckx en Nicolas Kummert werd gekozen voor binnenlandse artiesten met een internationale uitstraling.
Jozef Dumoulin is naast Fender Rhodes-specialist liefhebber van experiment. Hij treedt op de eerste festivaldag onder meer aan in duo met pianist Bertrand Delbecq die ook met elektronica aan de slag gaat ('Plug And Pray'). Uitkijken is het vooral naar de samenwerking van Dumoulin met percussionist Eric Thielemans (Tape Cuts Tape) en de Palestijnse vocalist Kamilya Jubran in het True Company#1-project. Daarnaast is er zijn Trojan Panda-outfit waarin Dumoulin een hele bende Franse muzikanten (twee pianisten, saxofonisten, fagottist, drie gitaristen en een drummer) rond zich verzamelt. En tenslotte is er nog de triobezetting The Red Hill Orchestra (met drummer Dan Weiss en tenorsaxofonist Ellery Eskin).
Chantal Acda brengt op de tweede festivaldag maar liefst vier verschillende sets, waaronder een aan te stippen samenwerking met Bill Frisell en een big band, al zijn wij ook geïntrigeerd door het vertalingenproject waarbij bevriende muzikanten het werk van Acda herwerken. Met toppers als drummer Eric Thielemans, het koor Arc Sonore, bassist Shizad Ismaely, eufoniumspeler Niels Van Heertum en gitarist Gaëtan Vandewoude kunnen daar niet anders dan heel schone dingen van komen.
De Antwerpse muzikant Ruben Machtelinckx is een jong en opkomend talent. De gitarist en banjospeler zal op de derde festivaldag aantreden met verschillende bezettingen. Hij heeft daarvoor gelijkgezinde geesten als Thomas Jillings en Niels Van Heertum bij zich, maar ook rietblazer Joachim Badenhorst is van de partij. Een aanrader voor fans van jong jazztalent op maat van de ontdekkende jazzliefhebber.
Op de laatste festivaldag is de Belgische tenorsaxofonist en vocalist Nicholas Kummert te zien. Ook hij zal met verschillende bezettingen aantreden: in duo met pianist Igor Genehot, het Resonance-project met onder meer gitaristen Frederik Leroux en Lorenzo Di Maio en natuurlijk ook met het welbekende 'Drifter'-project (met drummer Teun Verbruggen en de Finse pianist Alexi Tuomarila). Kummert liet onlangs op Radio 1 nog een pracht van een ode aan John Coltrane (Dearly Beloved) horen, een mooi voorsmaakje van wat je op Jazz Middelheim mag verwachten.
Binnenlands talent
Dans Dans (6/08, Main Stage) met snarendrijver Bert Dockx (Flying Horseman) heeft een ijzersterke livereputatie. Het zal als vanouds schuren zijn met friemelende gitaarpassages die in een ritmische cocktail gemengd worden met enkele in het vuur van het moment gekozen tapeloops.
Jazzdrummer Antoine Pierre (3/08, Main Stage) neemt even afstand van het drukke tourschema met TaxiWars om op de eerste festivaldag zijn eigen Urbex-project (Urban Explorations) te presenteren. Verwacht u aan een grootstedelijke jazzsound met een uitgebreide bezetting waarin ook Bram De Looze, Steven Delannoye, Toine Thys, Jean Paul Estiévenart en gitarist Bert Cools te herkennen zijn.
Jazz Talks
Ashley Kahn (veelgeprezen auteur die over Davis en Coltrane schreef) zal ook nu weer met een aantal artiesten op de affiche in dialoog gaan over verschillende aspecten van het festival en de jazzwereld. Charles Lloyd, Matthew Herbert, Randy Weston, Bill Frisell en Mark Giuliana worden bijvoorbeeld aan de tand gevoeld over verschillende onderwerpen.
Sterke vrouw
Becca Stevens zal op 6 augustus (Main Stage) ongetwijfeld bevestigen dat jazz niet alleen een mannenzaak is. Ze stelt haar album 'Regina' (Spaans voor koningin) voor, een ode aan sterke vrouwen in de loop van de geschiedenis. Haar aanstekelijke songs, die tussen jazz, pop en folk laveren, en haar unieke stem zijn ongetwijfeld een sterke troef.
Prikkelende elektronica
Met The Cinematic Orchestra (4/08, Main Stage) is er ook aandacht voor hedendaagse, moderne jazzvarianten. De groep rond frontman Jason Swinsconsoe gaf recent de single To Believe (ft. Moses Sumney) vrij, die bewijst dat het echt alle richtingen uit kan gaan met dat concert. De filmische jazzgroep kan daarbij terugvallen op klassieke albums als 'Every Day', 'Ma Fleur' en 'Man With The Movie Camera'.
In het verlengde daarvan staat het Londonse Portico Quartet (4/08, Main Stage), een evenknie van BadBadNotGood en GoGo Penguin en dichter bij huis Stuff!. De band werd door Peter Gabriel op het Real World-label getekend, al is dat niet meer dan een referentie. Verwacht scherpe, hedendaagse jazz met universele aantrekkingskracht.
Tributes: de link tussen verleden en heden
Jazzgitarist Bill Frisell (5/08, Main Stage) kan alle richtingen uit: jazz, maar ook folk en blues zitten in zijn muzikaal DNA. Hij treedt onder mee aan in duo met Chantal Acda, maar neemt met het All We Are Saying-project ook het werk van John Lennon onder handen.
De legendarische Afrobeatdrummer Tony Allen (5/8, Main Stage) brengt samen met zijn kwartet een eresaluut aan Art Blakey, naast Davis en Coltrane toch wel één van de meest tot de verbeelding sprekende jazzmuzikanten. 'The Source' wordt bovendien het eerste album van Allen op het prestigieuze Blue Note-label. Of special guest Damon Albarn, te horen in Cool Cats, ook present zal zijn, valt te betwijfelen.
En dan is er nog het Thelonious Monk-eerbetoon van Randy Weston (5/8, Main Stage). Hij laat naast zijn liefde voor Afrikaanse jazz horen hoezeer we schatplichtig zijn aan jazzlegendes als de legendarische pianist Thelonious “Sphere” Monk. Beschouw het als een masterclass jazzgeschiedenis.
De Mingus Big Band (5/8, Main Stage) mag evenmin onvermeld blijven. Het allstarcollectief zet Charles Mingus in de kijker. Terecht, want ook het omvangrijke werk van deze bassist, pianist en bandleider is en blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie. Het collectief verzamelde al een aantal Grammy Awards.
De connectie met het heden wordt misschien nog het best in de verf gezet door de Matthew Herbert Brexit Big Band. De focus van dit nieuwe project ligt nadrukkelijk op samenwerking. Herbert is niet vies van conceptueel denken en slaagt erin om muzikaal te innoveren zonder zichzelf als artiest te verloochenen. De verwachtingen liggen dan ook bijzonder hoog.
Artist-in-residence
Mark Giuliana, één van de beste drummers ter wereld, staat in verschillende gedaanten op de affiche. Hij opent het festival (3/8, Main Stage) met zijn jazzkwartet (met saxofonist Jason Rigby, pianist Fabian Almazan en bassist Chris Morrissey) en presenteert er een dag later (Main Stage) zijn beat music project (met toetsenist Jason Lindner). En als coach helpt hij via het Penny Freeman project (6/8, Main Stage) ook jonge conservatoriumstudenten.
Internationale toppers
De Amerikaanse tenorsaxofonist Charles Lloyd (3/8, Main Stage) treedt samen met The Marvels, zijn begeleidingsband met Bill Frisell aan. Lloyd staat voor avontuur, voor grillige exploratie, maar de Amerikaanse jazzpionier zal vast ook een poëtische, subtiele toets aanbrengen. Eerstdaags verschijnt 'Passin' Thru', een live-opname waarmee hij het tienjarig bestaan van zijn kwartet viert.
Blikvanger Van 'The Man' Morrison (6/8, Main Stage) bewandelt verschillende, muzikale wegen bewandelt, van jazz tot soul tot rock tot r&b . De Noord-Ierse, notoire brompot heeft een uitgebreide backcatalogue om uit te plukken.