#Januarisongs - Steve Forbert - January 23-30, 1978 (1979)

#Januarisongs - Steve Forbert - January 23-30, 1978 (1979)

2022 was een behoorlijk turbulent jaar, maar nog eens een jaarbeschouwing gaan we hier niet geven. Laat ons in 2023 dus kort op de bal kickstarten met een reeks januarisongs.

Bij gebrek aan een platenspeler waren wij als prille tieners nogal bezeten van goede radio en zaten altijd op obscure golflengtes te zoeken naar de Amerikaanse soldatenradio’s of over de taalgrens naar de RTBF te luisteren in de avondblokken bij de onvolprezen Jacques de Pierpont. Daar was er bovendien vanaf einde 1978 de onvolprezen Radio Cité die ons menig nieuwe popmuziekjes in de oren knoopte. Het was daar dat we voor het eerst de aangenaam hese stem van Steve Forbert ontdekten.

Nog maar eens iemand die als de “nieuwe Dylan” werd binnengehaald, gewoon omdat hij liedjes bracht met een gitaar en een mondharmonica, terwijl het gewoon om de nieuwe Steve Forbert ging, die met ‘Alone On Arrival’ in 1978 erg straf debuteerde, maar op wat radiohitjes na nooit de mainstream haalde . Dat kon/kan hem gebraden worst wezen, want de man is bezig gebleven en tourt tot op vandaag nog steeds de agenda netjes vol. Met wisselend succes, want hij werd een paar keer buiten gebonjourd door zijn platenfirma, maar kwam toch altijd weer op de releasepootjes terecht.

January 23-30, 1978 is één van zijn zogenaamde agendanummers, waarbij hij op basis van notities een schone song pent. Van de tweede plaat uit 1980 'Jackrabbit Slim'. 

4 januari 2023
Laurens Leurs