#Januarisongs - Pilot - January (1974)

#Januarisongs - Pilot - January (1974)

2022 was een behoorlijk turbulent jaar, maar nog eens een jaarbeschouwing gaan we hier niet geven. Laat ons in 2023 dus kort op de bal kickstarten met een reeks januarisongs.

Aftrappen doen we met de popglam van Pilot die vooral scoorden met Magic. Je weet wel: die pittige meezinger die aanvangt met “Oh ho ho it’s Magic / you know”. Maar dat was niet de nummer één in de Britse charts. Dat was January, die drie weken op de nummer-één-stek kampeerde.

Geschreven door zanger David Paton in een productie van dé Alan Parsons. Pilot bestond uit de twee Schotten - bassist-zanger David Paton en gitarist Billy Lyall - die ook al heel eventjes als vervangers waren ingeschakeld in een vroege versie van The Bay City Rollers. Maar aangevuld met drummer Stuart Tosh (later ook in Alan Parsons Project) vormden ze vanaf 1972 Pilot. Een klassieke Britse rocker in seventiesstijl van de lp 'Second Flight' uit 1975. Volgens David Paton ging het nummer niet zozeer over de maand januari, maar eerder over een dame met die naam.

Ook een nummer één in Australië, waar het maar liefst acht weken op één stond. Ook fijne wetenswaardigheid in de marge: naast studioveteraan Alan Parsons was de arrangeur van de song, Andrew Powell, niet echt doorsnee, want hij ging daarna aan de slag met Kate Bush. Ook David Paton zou meespelen op de debuutplaat van Bush ‘The Kick Inside’ en op ‘Lionheart’.

Paton zou in de jaren tachtig ook regelmatig studiowerk doen voor en touren met Elton John en Camel. Ze zouden nog een paar keer occasioneel als Pilot opereren tot in 2019.

2 januari 2023
Laurens Leurs