#Januarisongs - Hunters And Collectors - January Rain (1987)

#Januarisongs - Hunters And Collectors - January Rain (1987)

2022 was een behoorlijk turbulent jaar, maar nog eens een jaarbeschouwing gaan we hier niet geven. Laat ons in 2023 dus kort op de bal kickstarten met een reeks januarisongs.

Straf, doch weinig gekend Australisch collectief (uit Melbourne) dat wij mochten ontdekken in de Brusselse mediatheek op het Muntplein tijdens de studentenjaren aan de VUB. Intussen hebben we zelf al een paar Hunters And Collectors-plaatjes verworven en zijn we er pas recent achter gekomen dat de zanger Mark Seymour nog een bekende BA (Bekende Australiër) als broer heeft in de persoon van Nick Seymour, de bassist van Crowded House.

Was vooral gewaardeerd - ook als stomende live act  in Australië, maar daarbuiten amper potten gebroken. Grootste hit ‘Throw Your Arms Around Me’ werd niet geheel toevallig ook live gebracht door Crowded House, maar ook door Pearl Jam. Gevormd in de postpunkperiode in 1981 en destijds vaak gelieerd met The Birthday Party en oorspronkelijk vooral in de weer met funkachtige krautrock (de naam werd ontleend aan een song van Can). In 1983 namen ze een plaat op met Conny Plank, producer van Can en Kraftwerk.

Gaandeweg evolueerde het groepsgeluid naar een wijdser spectrum en meer pathos om zo één van de meest geliefde live acts te worden in Australië. In 1998 gaven ze er, na veertien langspelers de brui aan. En vandaag presenteren we January Rain een B-kant van de ep 'The Living Daylights' uit 1987. Een aanklacht van zanger Mark Seymour tegen de kansarmoede van de thuislozen. 

6 januari 2023
Laurens Leurs