#Januarisongs - Goo Goo Dolls - January Friend (1998)

#Januarisongs - Goo Goo Dolls - January Friend (1998)

2022 was een behoorlijk turbulent jaar, maar nog eens een jaarbeschouwing gaan we hier niet geven. Laat ons in 2023 dus kort op de bal kickstarten met een reeks januarisongs.

De zeemzoete laidback wereldhit Iris doet het niet onmiddellijk vermoeden, maar Goo Goo Dolls ontstond onder een veel ruwer gesternte in 1986 als de punkrockers Sex Maggots. Maar onder druk van clubeigenaars en platenfirma veranderen ze al snel de naam in Goo Goo Dolls en touren ze onverdroten in het gezelschap van Bad Religion, The Dickies, The Gun Club, Dag Nasty, DRI,... Het vreemde is dat de zanger toen vooral bassist Robby Takac was. Gaandeweg zou de rol van frontman overgenomen worden door gitarist John Rzeznik, die ook met Iris de grote doorbraak forceert in 1998.

January Friend, net als Iris ook op de dezelfde multi-platinum lp 'Dizzy Up The Girl', is van de hand van en ook opnieuw ingezongen door bassist Robby Takac. De song gaat over een relatie die verloopt op het ritme van de vriendin die haar wil oplegt. Ze noemt hem haar January Friend, stellende dat ze maar langskomt als het haar uitkomt.

Goo Goo Dolls zijn nog steeds actief en leverden in 2022 met 'Chaos In Bloom' zelfs een veertiende plaat af. Robby Takac stichtte ook Music Is Art, een non-profitorganisatie die met muziek sociale impact wil genereren met de organisatie van festivals en het verzamelen en doneren van muziekinstrumenten aan lokale scholen.

7 januari 2023
Laurens Leurs