#Januarisongs - Decemberists - January Hymn (2011)

#Januarisongs - Decemberists - January Hymn (2011)

2022 was een behoorlijk turbulent jaar, maar nog eens een jaarbeschouwing gaan we hier niet geven. Laat ons in 2023 dus kort op de bal kickstarten met een reeks januarisongs.

Altijd een heel prettige groep gevonden, The Decemberists. Geen hoog profiel, maar in de marge van gesofisticeerde pop altijd sterk bezig.

Te alternatief voor de één, te folk voor de andere, maar wij horen altijd een integere en spannende groep, gevormd rond singer-songwriter Colin Meloy uit Portland, USA. Zo ergens ruwweg te situeren tussen The Smiths en Fairport Convention.

January Hymn komt van zesde lp 'The King Is Dead' en is een schone ode aan winterse januaritaferelen, waarbij Colin Meloy verhuisde naar een landelijker deel van Portland in 2009 met vrouw, illustratrice Carson Ellis en zoon Henry. Bij een pak sneeuw na de verhuis inspireerde dat hem tot deze song: “Portland alone shuts down when there's any snow, but up here we just don't get touched. We hardly get any services up here anyway, so when the snow came we were stranded for ten days with no garbage, no mail. It was awesome. So that song is just about shoveling snow, and thinking about all the snow I shoveled as a kid."

Met hulp van Peter Buck van R.E.M. En dat is een invloed die ook wel eens durft doorklinken bij The Decemberists. De titel van de lp was dan weer een openlijke hommage aan het meesterwerkje van The Smiths uit 1986 'The Queen Is Dead'.

3 januari 2023
Laurens Leurs