#Januarisongs - Billy Bragg - January Song (2013)

#Januarisongs - Billy Bragg - January Song (2013)

2022 was een behoorlijk turbulent jaar, maar nog eens een jaarbeschouwing gaan we hier niet geven. Laat ons in 2023 dus kort op de bal kickstarten met een reeks januarisongs.

Twee minuten en negentien seconden, meer heeft Billy Bragg, de bard van Barking, niet nodig om ons bij de keel te grijpen met het innemende January Song.

Nu eens niet met een striemende aanklacht, maar wel met een hartekreet over een man die zich om meerdere redenen gekneld voelt en zich afvraagt hoe daar best mee om te gaan. "I'm so tightly wound in tension", en eindigen met: "This is how the world ends". Zijn politiek activisme is er wel nog steeds. “Politicians selling freedom / Bumper sticker 50 cents /Asking what he wants to be free from / Answer don't make any sense”, maar het is meer een interne dialoog dan een open discussie.

Afkomstig van 'Tooth And Nail' uit 2013, geproducet door vriend en doorwinterde Americanaveteraan Joe Henry. Die Americana had Bragg met Wilco al intensief geëxploreerd op het fantastische 'Mermaid Avenue' (1998) en 'Mermaid Avenue Vol. 2' (2000), waarvoor Nora Guthrie, dochter van Woody Guthrie, een aantal teksten ter beschikking stelde om verder uit te werken. Op 'Tooth And Nail' wordt ook de gezamenlijke passie voor landelijk Amerika verder uitgebeend met dobro, mandoline en pedalsteel van Greg Leisz en het orgel van Patrick Warren. 

8 januari 2023
Laurens Leurs