Janne Degryse

Achtergrond

Kijk wie daar vanonder een lawine aan platen komen gekropen! Het zijn onze redacteurs die traditiegetrouw hun licht laten schijnen over het voorbije jaar. Hoe ze het overleefd hebben: de natte festivalzomer, de najaarsstorm aan straffe concerten en de reeds vernoemde lawine aan releases? U leest het hier.

Janne Degryse



Hoe vat jij 2012 samen? Wat is je opgevallen? Wat is je bijgebleven?
Het afgelopen jaar staat synoniem aan een overvloed aan dansende 'Gangnam Style' Zuid-Koreanen, een pakkende minuut stilte op het festivalterrein van Pukkelpop, een liefdesbaby voor Beyoncé en Jay-Z - de muzikale verwachtingen zijn hoog gespannen - en enorm veel sterke debuutplaten. Minder aangenaam was het modderbad op Dour, bij deze nogmaals bedankt aan het meisje dat haar botten aan mij uitleende.

Wat vond jij de beste 10 platen van 2012?
1 – 'Born To Die: Paradise Edition' - Lana Del Rey
2 – 'Devotion' - Jessie Ware
3 – 'Channel Orange' - Frank Ocean
4 – 'An Awesome Wave' - Alt-J
5 – 'Shrines' - Purity Ring
6 – 'Is Your Love Big Enough' - Lianne La Havas

7 – 'Coexist' - The xx

8 – 'Happy To You' - Miike Snow

9 – 'Home Again' - Michael Kiwanuka

10 –'Shallow Bed' - Dry The River

Wat vond jij de beste 5 concerten van 2012?
1 – Bon Iver, Dour, 14 juli
2 – Florence + The Machine, Lotto Arena, 25 november
3 – Jessie Ware, Pukkelpop, 18 augustus
4 – The Cure, Rock Werchter, 28 juni
5 – Santigold, Pukkelpop, 16 augustus

Wat wens jij de muziekwereld voor 2013 toe? Wat zou je zelf willen horen/zien? Wie mag er het loodje leggen? Welke groep zou een reünietournee mogen doen?
Uitkijken naar de komst van Lana Del Rey en Jessie Ware volgend jaar is een fulltime bezigheid. Ondertussen rekenen we erop dat Alt-J nummers blijft schrijven, dat iemand het verstand heeft om Frank Ocean naar België te lokken en dat de Spice Girls het niet houden bij een eenmalige Olympische Spelen-reünie. Lang leve nostalgie! Triggerfinger integendeel mag zo snel mogelijk ophouden met het stelen van andermans werk. Of gewoon ophouden.

26 december 2012