#JahWobbleKiest - The O’Jays - I Love Music (1975)

#JahWobbleKiest - The O’Jays - I Love Music (1975)

Baslegende Jah Wobble, pseudoniem van John Wardle, (ex-P.I.L. en voorman van de eigen Jah Wobble & The Invaders Of The Heart) orakelde: “I fucking love music, you know.” Hij mag dat deze week bewijzen aan de hand van zeven fragmenten.

Het lijflied van Jah Wobble met heel veel sentiment. O zoals hij zelf stelde: “I Fucking Love Music”.

Hij herinnert zich The O’Jay,s als ze gespeeld werden toen hij clubs bezocht midjaren zeventig. Alhoewel clubs een zwaar woord is voor de kleine keldercafé’s waar hooguit zestig man kon geherbergd worden. Het was één van zijn favoriete nummers uit die clubtijd. Er zijn tal van andere die hij had kunnen kiezen, want er was geen gebrek aan zulke discosoulklassiekers, maar deze vat het best die tijd samen: "I was a bit of a soul boy and all that."

I Love Music werd geschreven door productieteam Gamble en Huff. Het nummer verscheen op het album 'Family Reunion' uit 1975. De single bereikte nummer vijf in de US Billboard Hot 100 en nummer één in de soul singles chart. In het Verenigd Koninkrijk piekte het nummer in maart 1976 op nummer dertien in de topveertighitlijsten. De single stond acht weken op nummer één in de Amerikaanse Disco File Top 20-hitlijst.

Vanwege de lengte van het nummer - zes minuten en eenenvijftig seconden - kreeg alleen het eerste deel van ruim drie minuten airplay. De song valt op door het gebruik van de bongo's, te horen in de intro evenals de elektrische gitaarsolo, te horen in het instrumentale tweede deel van het nummer. Ook zijn er saxofoonsolo's te horen tussen de refreinen en de coupletten en bruggen. Strijkers, trompetten, bas, piano, vibes en drums domineren de begeleiding. En het is zeker ook de vette, pompende bas die bassist Wobble aansprak.

16 november 2023
Laurens Leurs