#JahWobbleKiest - Stevie Wonder - Higher Ground (1973)

#JahWobbleKiest - Stevie Wonder - Higher Ground (1973)

Baslegende Jah Wobble, pseudoniem van John Wardle, (ex-P.I.L. en voorman van de eigen Jah Wobble & The Invaders Of The Heart) orakelde: “I fucking love music, you know.” Hij mag dat deze week bewijzen aan de hand van zeven fragmenten.

Eigenlijk leren kennen via de cover van Red Hot Chili Peppers in 1989, die op hun vierde plaat de mateloze bewondering voor Stevie Wonder vormgaven. Van daaruit grepen wij terug naar 'Innervisions' en ontdekten we een machtige klassieker.

En dat overkwam ook Jah Wobble iets eerder. Het was één van de eerste platen die hij hoorde als totaalervaring, als een volwaardig album: “You really heard it as a whole but without the crass contextualisation of concept album that you had at that time in the seventies.” Hij zet Stevie Wonder bij de allergrootsten en 'Innervisions' was een piekplaat. Voor Wobble ook een grote inspiratie als bassist: “Name your favourite bass player and Stevie Wonder’s always is kind of in there, for his left hand work on the Moog is incredible! He’s a good drummer as well.”

Het nummer bereikte de vierde plaats in de Billboard Hot 100 en de eerste in de Amerikaanse Hot R&B Singles-hitlijst. Wonder schreef en nam het nummer op in een drie uur durende uitbarsting van creativiteit in mei 1973. De albumversie van het nummer bevat een extra couplet en duurt dertig seconden langer dan de single-versie. Het unieke wah-wah-clavinetgeluid werd bereikt met een Mu-Tron III envelopfilterpedaal. De baslijn kwam uit een Moog-synthesizer en met behulp van overdubs speelde Wonder alle instrumenten op de track, inclusief drums en percussie.

De song gaat over reïncarnatie. Stevie Wonder: “Ik zou graag in reïncarnatie willen geloven. Ik zou graag willen geloven dat er een ander leven is. Ik denk dat je soms een tweede keer op deze aarde tot bewustzijn kan komen. Ik schreef Higher Ground nog voor het ongeluk. Maar iets moet me hebben gezegd dat er iets ging gebeuren om me van veel dingen bewust te maken en mezelf bij elkaar te rapen. Dit is als een tweede kans in het leven om iets te doen of meer te doen en om het feit dat ik leef te waarderen.” 

14 november 2023
Laurens Leurs