#JahWobbleKiest - Dave & Ansell Collins - Double Barrel (1971)

#JahWobbleKiest - Dave & Ansell Collins - Double Barrel (1971)

Baslegende Jah Wobble, pseudoniem van John Wardle, (ex-P.I.L. en voorman van de eigen Jah Wobble & The Invaders Of The Heart) orakelde: “I fucking love music, you know.” Hij mag dat deze week bewijzen aan de hand van zeven fragmenten.

Eén van de oerklassieke singles, waarvan velen zich af vragen: van wie? Tot je hem hoort en dan is het onmiskenbaar: ah ja, die! Een reggaetrack, die ongeveer honderdzestien keer gesampled werd.

Toen Jah Wobble nog een jongen was, mocht hij van zijn moeder iedere vrijdag een single kopen in Paul’s Record Store in Whitechapel, naast de viswinkel. Ska was toen de grote rage en dit was dé grote hit: “Jamaican music grabbed hold of me at early doors, when I was eight or nine. I just enjoyed it, it was fun, it was fantastic.”

Het was ook de eerste keer dat hij de bas hoorde als wezenlijk onderdeel van het grotere geheel. Double Barrel was de tweede reggaetune die bovenaan de Britse hitlijsten stond, twee jaar na Desmond Dekkers nummer-één-ska-doorbraakhit Israelites. De plaat bereikte nummer één in de UK Singles Chart gedurende de eerste twee weken van mei 1971 met een verkoop van driehonderdduizend exemplaren. In de VS piekte het nummer op tweeëntwintig in de Billboard Hot 100.

Geschreven en geproduceerd door Winston Riley, voormalig zanger van The Techniques, bevatte de single de zang van Dave Barker, die al zo'n vijf jaar op Jamaica opnames maakte, voornamelijk voor Clement "Coxsone" Dodd en Lee Perry. Dit nummer was de eerste keer dat Sly Dunbar, later bekend van Sly and Robbie, werd vastgelegd op drums. Hij was toen pas achttien. Een aanzienlijk deel van de melodie vertoont sterke gelijkenis met Party Time uit 1967 van Ramsey Lewis (op Chess).

Vanaf het allereerste begin van de intro worden de teksten overal onderbroken door de ongebruikelijke bewering "I am the magnifent W-O-O-O" (en varianten daarvan), maar de titel hoor je nooit. Het nummer werd gecoverd door latere ska-acts als The Selecter en The Specials.

13 november 2023
Laurens Leurs