Ivy Falls - Not Cool

Ivy Falls - Not Cool

Vier jaar na de ep 'The Light' is Fien Deman terug.

Dat het zo lang duurde heeft zo zijn redenen: de singer-songwriter leerde zichzelf gitaar spelen, zocht nieuwe wegen en een nieuw huis. Ze vond beide: het huis moest ook gevuld worden, maar ondertussen schreef ze wel een pak nieuwe nummers waarvan dit het eerste was.

Not Cool klinkt anders dan wat we van Ivy Falls gewend waren, maar de stem, die ijsbergen kan doen smelten, is er nog altijd en de eerlijke openheid is er ook nog altijd. Zo draagt dit nummer de littekens van een cruciaal moment: de nasleep van een vloedgolf die alle vertrouwde ankers in haar leven wegspoelde.

Not Cool gaat over grenzen stellen en keuzes maken, die je leven en relaties overhoop gooien, en uiteindelijk over ieders zoektocht naar geluk. Het is een oproep om je eigen weg te kiezen, zelfs als dat leidt tot eenzaamheid. Geïnspireerd door artiesten als Julia Jacklin, Feist, Nilüfer Yanya, Amen Dunes en Sufjan Stevens, vond Ivy Falls een popfolksound die de diepgang, groei en melancholie van de artiest perfect past. Dat ze daarbij ook nog eens de hulp kreeg van Bram Vanparys (The Bony King of Nowhere) kwam de kwaliteit alleen maar ten goede.

Voor de clip van Not Cool trok Fien Deman, samen met bevriende filmmakers Jaan Stevens en Michiel Venmans de voorbije zomer naar het landelijke Famechon in Frankrijk. Om een zo eerlijk mogelijke video te maken gingen ze op zoek naar de elementen die Fien inspireerden tijdens het schrijven van het album. Weg van de stad, zonder concreet plan, maakten de drie een visuele reis waarin de thema's opgroeien, de natuur, complexe relaties en het terugvinden van je innerlijke kind heel mooi met elkaar verweven werden.

Net zoals het nummer zelf een herontdekking is van haar muzikale eerste liefdes en Ivy Falls toont als singer-songwriter, is de video een letterlijke en figuurlijke wandeling door de ontwikkelingen die ze doormaakte de afgelopen drie jaar, zowel muzikaal als persoonlijk. De tijdloze schoonheid van de natuur dient als metafoor voor het verstrijken van de tijd en het onomkeerbare proces van volwassen worden.

30 september 2023
Marc Alenus