IVF-video's

Wiki

IVF-video's

Eenenveertig jaar geleden, toen het zaad van de westerse man nog niet onderhevig was aan de negatieve invloeden van pesticiden, oestrogeen in het water of laptops op schoot (toch maar even aan tafel gaan zitten), was IVF nog wereldnieuws. Op 25 juli 1978 werd Louise Joy Brown, de eerste proefbuisbaby geboren. Zij kreeg er zeven jaar later een zusje bij en die beviel twintig jaar geleden (mei 1999) zelf als eerste “ex-proefbuiskind” van een kind. Wij doken in het labo en kwamen met deze songs boven.

Morphine – Test Tube Baby/ Shoot Them Down

Mark Sandman was van 1952 en dus zeker geen proefbuisbaby al beweerde hij dat wel in deze song. Over zijn persoonlijk leven is weinig geweten, alleen zijn dood was openbaar. Sandman bezweek aan een hartaanval op het podium op 3 juli 1999 tijdens een show in de Giardini del Principe in Palestrina, Lazio, Italië. Oorzaken waren naar verluidt de stress en een temperatuur van meer dan 37,8 graden tijdens de nacht voorafgaand aan zijn dood.

Plasmatics – Test Tube Babies

Van Morphine naar Plasmatics is niet zo’n heel grote stap, want ook in dit knotsgekke punklied hoor je een saxofoon. Anderzijds worden de Plasmatics vooral herinnerd om hun over the top shows met zangeres Wendy O. Williams in een weinig verhullende hoofdrol. We vonden deze beelden uit 1979, een jaar voor het nummer uitkwam op plaat. Ze zeggen het allemaal al blijven het scheerschuim en de tepelklemmen hier nog achterwege.

Catfish And The Bottlemen – Fallout

Wie net als Sandman beweerde dat hij een proefbuisbaby was, is Van Mccan van de Welshe band Catfish And The Bottlemen. Dat deed hij in dit nummer van op hun debuutplaat ‘The Balcony’. In de clip wordt een baby bijna doodgereden, waarop de moeder onverwacht reageert. Kijk zelf:

Toy Dolls - Glenda and the Test Tube Baby

De Toy Dolls, een feestpunkband die opgericht werd in 1979, bestaat nog steeds. Meer nog: op 2 augustus staan ze op Brakrock/ Ecofest. Misschien dat ze daar dit nummertje spelen waarin Glenda tegen de wil van haar Kevin een proefbuisbaby neemt. Met wiens zaad dat gebeurde, blijft onduidelijk, maar we vrezen het ergste…

Peter and the Test Tube Babies – Banned From The Pubs

Ook nog altijd alive and very much kicking, zijn deze jongens uit Brighton. Op 9 november maken ze Het Depot in Leuven onveilig tijdens Breaking Barriers en de cafébazen van Leuven zijn bij deze gewaarschuwd.

25 juli 2019
Marc Alenus