Iris Penning - Zaternacht

Iris Penning - Zaternacht

Het Vlaams-Nederlands huis voor cultuur en debat ‘deBuren’ lanceerde onlangs het project Besmette Stad. Hierin geven Vlaamse en Nederlandse kunstenaars een artistiek antwoord op de coronacrisis. Hun inspiratie vonden ze bij de Vlaamse dichter Paul van Ostaijen.

In de zomer van 1920 verbleef van Ostaijen in ‘zelf-quarantaine’ in Berlijn – het ballingsoord van zijn keuze. In deze periode blikte hij terug op de Eerste Wereldoorlog en de val van Antwerpen. De stad werd bezet en de straten waren leeg, totdat Antwerpen ‘binnen de kring van haar moedeloosheid’ opnieuw opleefde en de mensen opnieuw durfden dromen van een leven. Van Ostaijen pende zijn belevenis van de meest bewogen jaren uit zijn leven gretig neer en zo ontstond de internationaal geprezen dichtbundel Bezette Stad.

Bijna honderd jaar later, roept deze bundel enige herkenning op nu een groot deel van de wereld door covid-19 in lockdown zit of er langzaam weer uitkomt. De straten zijn opnieuw zo goed als leeg en we ervaren aan de lijve hoe kwetsbaar ons bestaan is. Maar net als toen, zoekt ook nu de mens naar uitlaatkleppen waardoor er zelfs creatieve samenwerkingen ontstaan.

Eén van die samenwerkingen werd gelanceerd door deBuren en kreeg de naam Besmette Stad met zich mee. Besmette Stad is een multidisciplinair project waarin meer dan zestig kunstenaars een antwoord geven aan de vragen die aan de basis lagen van van Ostaijens meesterwerk. We vragen ons of hoe we ervoor staan aan het begin van het derde decennium van de eenentwintigste eeuw. Hoe weerstaan we het woekerende virus dat onze maatschappij zo plots en zo snel in haar voegen doet kraken? Hoe komen we uit deze crisis en waar verlangen we dan het meest naar?

De Nederlandse Iris Penning kreeg de eer om op dinsdag 26 mei 2020 het muzikale deel van het project Besmette Stad te openen. Hiervoor brengt ze het nummer Zaternacht – geïnspireerd door van Ostaijens dichtbundel. Het lied gaat over hoe de stad wacht op de gezellige drukte en het zorgeloos geproost van voor de crisis. 
Penning was in 2019 nog de winnares van de NEKKA wedstrijd en is naast singer- songwriter ook Stadsdichter van Eindhoven. Ze maakt voornamelijk eigenwijze poëtische pop, wat goed hoorbaar is in het best wel breekbare en tedere Zaternacht.

31 mei 2020
Marjolein De Smet