Introducing: Yard Act

Introducing: Yard Act

Zelf noemen ze zich “a minimalistic rock group”, maar iedereen stopt Yard Act in hetzelfde vakje als IDLES en Fontaines D.C. Niet helemaal onbegrijpelijk, maar laten we hen toch eens goed onder de loep nemen.

Pospunk is in tegenwoordig. Je ziet het bij ons met bands als Whispering Sons, Lustrous, Lonewolves In Paradise, Disorientations, Fornet, Dead High Wire en aanverwanten die de laatste twee jaar een opmars maakten. Maar natuurlijk rommelt het ook (en al langer) in bakermat VK.

Bands als IDLES, Fontaines D.C., Lady Bird, The Murder Capital, Shame, Sleaford Mods zijn liefhebbers van het genre wellicht al bekend, maar nu duikt er vanuit het noordelijke Leeds nog een interessant viertal op: Yard Act. De band ontstond ergens aan het eind van 2019, maar wist voor zijn satirische debuutsingle The Trapper’s Pelts al meteen niemand minder dan Bill Ryder Jones te strikken als producer. De single kwam uit in april van dit jaar.

James Smith (zang) en Ryan Needham (bas), Sammy Robinson (gitaar) enGeorge Townend (drums) leverden daarmee al meteen een intrigerende track af, die zanger James beschreef als: "skewers elements of the American frontier into a Scarface-type narrative set against the backdrop of a mundane West Yorkshire suburb."

Onlangs wist het viertal de aandacht van meer dan BBC6 te trekken met zijn nieuwe single Fixer Upper, een track die meer aanleunt bij acts als The Fall of Sleaford Mods. In de song volgen we Graham, een man die zijn huis renoveert en die oprecht gelooft dat hij uit een land en generatie komt die het toppunt van alles heeft bereikt.  

Maar vergis je niet, Yard Act sloot zich volmonding aan bij de BLM-beweging. Grahams overtuigingen (hij heeft het nogal moeilijk met immigranten, zelfs al zijn ze blank) zijn niet de hunne, maar het sarcasme en de rauwe realiteit waarin de kleine, blanke werkman leeft, begrijpen ze duidelijk wel.

Twee singles is nog niet veel om op af te gaan, maar er hangt toch een zekere buzz over deze band. In het oog te houden dus. Wij ontdekten de laatste single via JDBtop30.

27 juli 2020
Marc Alenus