Introducing - X Raiders

Introducing - X Raiders

Wie 'Sabbath Fleddy Sabbath' van Fleddy Melculy al in huis heeft, zal Nederhel Vs Helgik vast al ontdekt hebben, een soort België meets Nederland, met snedige teksten als "Met een Vlaamse chick in bed, ruikt het nooit zo chill / tussen poepen en neuken kennen jullie geen verschil". 

Verantwoordelijk voor de Nederlandse kant van dat nummer is het kwintet X-Raiders, die in Nederland nogal een reputatie hebben en misschien enige toelichting nodig hebben voor ze de Vlaamse podia onveilig maken. De heren, in een vorig leven Rectum Raiders, zouden ondertussen tot de jaren van verstand moeten gekomen zijn en beseffen dat de studententijd van nachten op stap gaan, Schultenbräu drinken en Turbonegro luisteren helemaal voorbij is.

Te jong om zich bij de rugklachten en burn-outs neer te leggen, maar ook te oud om nog voldoening te halen uit het spelen van freemium games en het posten van selfies. Maar deze band heeft weldegelijk een hoger plan: twee jaar geleden volgde de VPRO de jongens al, hetgeen resulteerde in de uit het leven gegrepen documentaire 'Goin' Rectal', waarin de naamswijziging uitvoerig wordt toegelicht. 

In diezelfde documentaire wordt ook duidelijk wat voor een geweldige live reputatie de band heeft. Fleddy Melculy kwam hen onderweg tegen en was meteen verkocht. Net als de boekers van festivals als Zwarte Cross en FortaRock. Voor tweede album 'Weltschmerz ’89' wist de band trouwens niet alleen de Grammy-genomineerde producer Attie Bauw (Judas Priest, De Staat) te strikken, maar ook de legendarische Wisseloordstudio’s te boeken voor de opnames. 

'Weltschmerz ’89' is een in-your-face-verzameling van pure rock-‘n-roll met invloeden van Judas Priest en Turbonegro tot Soilwork en Dillinger Escape Plan. De hoes is van de hand van Plack Blague’s daddy van hypermannelijke erotica Butch Dick en wijst je de juiste richting om van je weltschmerz af te komen. Veeg je tranen weg, trek je leren jack aan en stap de rock-‘n-rollexplosie van X Raiders binnen.

Laatste single Meat Market werd ook nog voorzien van een passende videoclip. 

21 maart 2020
Bert Gysemans