Introducing: Why Bonnie

Introducing: Why Bonnie

Blair Howerton, de frontvrouw van Why Bonnie begon songs te schrijven als een manier om haar jonge jaren te verwerken. Haar levendige lyriek is uitgegroeid tot de oogverblindende, emotionele release van haar band die tekende bij Fat Possum Records, daar de ep ‘Voice Box’ uitbracht en een debuutalbum verwacht.

In een beslissende stap om te beginnen met het uitbrengen van haar geschreven materiaal, verhuisde Howerton terug naar huis, naar Texas, nadat ze in 2015 was afgestudeerd aan de universiteit. In Austin voegde Howerton zich bij haar levenslange beste vriend Kendall Powell, die ze al kende sinds de kleuterschool. Powells klassieke piano werd ingewisseld voor synths voor het nieuwe project. Gitarist Sam Houdek en bassist Chance Williams, beiden actief in de Austin-scene, voegden zich later bij de groep en Why Bonnie was een feit.

In 2018 verscheen de band op de kleine indie-outlet Sports Day Records met ‘In Water’. De ep was een hommage aan de oudere broer van Howerton, die jaren eerder was overleden. Intiem stekelige tracks verkenden het rouwproces en introduceerden het griezelige vermogen van de groep om een ​​enorme catharsis op te wekken.

Opvolger ‘Nightgown’ breidde de fanbase uit en trok weelderige Mazzy Star- en Cranberries-invloeden. In hetzelfde jaar begonnen ze aan hun eerste doe-het-zelf-tournee, al snel te promoveren tot voorprogramma voor gelijkgestemde bands als Snail Mail en Beach Fossils.

De som van die ervaringen culmineert in het meeslepende, gelaagde rockgeluid van hun derde ep ‘Voice Box’, hun eerste dus bij  Fat Possum Records. Fuzzed-out gitaren en kristalheldere zang zorgen voor een harde strijd in de ruimte tussen onderdrukking en artistieke vrijheid. Howerton legt uit: “It encapsulates a disconnect between my inner and outer world, and not being able to express myself authentically because of that. But, ultimately knowing I will crash and burn if I don’t.”

Van hun aankomende album ’90 In November’, dat verschijnt op 19 augustus, verschenen al vijf singles, waaronder de titeltrack en de mooiste, de nieuwste: Nowhere LA. Daarover zegt de band: “Inspired by a true story of breaking down in the middle of nowhere Louisiana with an ex, this song is about looking at a relationship in the rear view mirror,” the band’s Blair Howerton explained in a statement. “Once you’re further away from a place, you can see it all more clearly and with a bit more understanding.”

Beluister de vijf singles hieronder en weet waarom we uitkijken naar deze release:

 

30 juli 2022
Marc Alenus