Introducing: The Lemon Twigs

Achtergrond

Respectievelijk negentien en zeventien jaar oud zijn ze, de broertjes Brian en Michael D'Addario uit Long Island, New York, maar ze spelen al muziek vanaf ze konden lopen en praten en maakten zich elk instrument eigen waarop ze hun handen konden leggen. Hun songs schrijven ze samen en van bij het begin traden ze ook samen op. Muziek maken zit dan ook in hun DNA. Hun vader, Ronnie D'Addario is zelf ook een multi-instrumentalist en bracht in de jaren zeventig en vroege jaren tachtig een paar albums uit.

In hun band The Lemon Twigs staan ze echter niet alleen. Daarin worden ze bijgestaan door Danny Ayala (toetsen) en Megan Zeankowski (bas). Samen luisterden ze duidelijk goed naar The Beatles en The Beach Boys en dat is meteen de sterkte en de zwakte van de band. De songs zijn ontegensprekelijk sterk, maar ook zeer sterk en duidelijk beïnvloed door de grote voorbeelden wat het risico inhoudt ze als louter copycats zullen gebrandmerkt worden.

En toch staat hun talent boven alle discussie. Brian speelt gitaar, bas, drum, keyboard, hoorn, viool, cello en trompet. Michael speelt "enkel" gitaar, bas, toetsen en drum... En hun liefde voor hun voorbeelden gaat diep. Ze kleden zich als muzikanten uit de jaren zeventig, hun Twitter-feed staat vol verwijzingen naar obscure Brian Wilsonsongs en hun platencollectie bestaat ook louter uit platen die van hun vader zouden kunnen geweest zijn. Het is dan ook geen toeval dat hun eerste plaat geproduced werd door Jonathan Rado van Foxygen. 

Op die plaat tien songs die ze eigenlijk al twee jaar geleden schreven, toen ze dus nog maar vijftien en zeventien waren. De basisversies van de tracks waren klaar op twee weken tijd, maar daarna werd er nog een half jaar gesleuteld en geschaafd. Het resultaat is gesofisticeerd, weelderig en barok.

Geniet hieronder van hun recente clip voor These Words en daaronder ook van de live versie van de b-kant As Long As We're Together.

Hun debuutplaat 'Do Hollywood' komt uit op 14 oktober via 4AD. De tracklist vindt u onder de clips.

Op 22 september spelen ze hun (voorlopig) enige Europese show in Engeland, maar promotoren: er zijn nog data vrij!

Tracklist 'Do Holywood'

01. I Wanna Prove To You

02. Those Days Is Comin’ Soon

03. Haroomata

04. Baby, Baby

05. These Words

06. As Long As We’re Together

07. How Lucky Am I?

08. Hi+Lo

09. Frank

10. A Great Snake

13 augustus 2016
Marc Alenus