Introducing: Sundara Karma

Achtergrond

Het viertal Sundara Karma komt uit Reading en bestaat uit Oscar Lulu (zang, gitaar), Haydn Evans (drums), Ally Baty (gitaar) en Dom Cordell (bas). Ze bestaan vijf jaar en schopten het tot vast voorprogramma van Alt-J. Bij ons stonden ze in februari al in Trix samen met Wolf Alice.

Hun naam bestaat uit het Sanskriet “Sundara”, wat “mooi” of “nobel” betekent en “Karma”, wat... wel ja, “karma” betekent. Maar de hint naar het hindoeïsme en het boeddhisme is misleidend. Ze zijn zeker niet de nieuwe Kula Shaker. Sundara Karma is een typische Britse indie band, bestaande uit vier jongeren die hun kleinstedelijke omgeving willen ontvluchten en hun dromen willen waarmaken. Hun nummers klinken meestal vrij groots en ze schuwen ook de grote thema’s niet.   

Vorige zomer doken ze voor het eerst op onze radar op met Flame, waarvan de video geïnspireerd was op Plato’s Allegorie van de Grot. Ze leveren daarin commentaar op onze postmoderne wereld Waar advertenties, politici, de oorlog tegen drugs, terrorisme, consumentisme, massaproductie, sociale netwerken, enz. onontkoombaar zijn.

Later werden we ook gecharmeerd door Vivienne, Loveblood en  A Young Understanding, allemaal nummers die toch wel een hint geven van het talent van deze jongens. Het zou ons niet verbazen, mochten ze volgend jaar grote sier maken op de zomerfestivals.

De band kondigt voor begin volgend jaar een eerste album aan dat 'Youth Is Only Ever Fun In Retrospect’ zal heten en uitkomt bij Chess Club, de stal waartoe ook o.a. Billie Marten, Mø en Hinds toe behoren.

(foto: Tom Oxley)

12 augustus 2016
Marc Alenus