Methyl Ethel

Introducing

In onze altijd durende zoektocht naar nieuw, interessant muzikaal talent stootten we op Methyl Ethel. We stellen dit Australische trio graag aan u voor, want dit zou wel eens een van de revelaties van 2017 kunnen worden.

Een dikke drie jaar geleden kreeg Aussie Jake Webb een zonneslag en startte hij het slaapkamerproject Methyl Ethel op. Daarvoor speelde hij in verschillende underground bands in Perth. Al gauw verscheen er een tweeluik aan ep’s (‘Guts’ en ‘Teeth’) in eigen beheer en later ook een eerste album ‘Oh Inhuman Spectacle’ (eveneens in eigen beheer).

De naam van de band komt onrechtstreeks van Webbs vader.  Die maakt glasvezel en gebruikt daarbij methyl ethyl ketone peroxide. Webb gebruikte de eerste twee woorden en veranderde ethyl in Ethel als naam van een personage. Vanaf 2014 kwamen zijn vriend Thom Steward (bas) en Steph Wright (drums) Webb versterken.

De lokale buzz rond de band nam toe met de single Rogues die onverwacht werd uitgeroepen tot beste popsingle bij de 'Western Australia Awards'. Methyl Ethel versierde een deal met Dot Dash/ Remote Control en dat label bracht ‘Oh Inhuman Spectacle’ uit in Australië. De band won een tweede award met Twilight Driving  en sleepte ook de prijs voor beste pop band in de wacht.

In maart 2016 werd het plaat wereldwijd uitgebacht via 4AD en binnenkort is er al een tweede die ‘Everything Is Forgotten’ zal gaan heten. De eerste singles uit die plaat beloven veel goeds en we zijn dan ook benieuwd naar wat hun optreden in Trix zal brengen.

No.28 is het soort van song dat zich onmiddellijk gezellig in je oorkanaal nestelt. Hij koppelt lichtjes androgyne zang aan dromerige shoegaze. Het snuifje Brise flair komt van de Britse producer James Ford die eerder al kudo’s (en meer) verdiende bij Arctic Monkeys en Foals.

De tweede single Ubu is geïnspireerd door het surrealistische toneelstuk ‘Ubu Roi’ van de Fransman Alfred Jarre en klinkt jachtiger en poppier.

Op 1 maart start de Europese tournee van deze interessante Australische band in Londen. Op 11 maart doen ze Trix aan. Onze Nederlandse lezers kunnen de dag erop terecht in Paradisio. Voor de tournee brengen ze ook toetsenist/ gitarist Hamish Rahn mee.   

In totaal zal ‘Everything Is Forgotten’ elf songs tellen. Dit is de tracklist:

1. Drink Wine

2. Ubu

3. No. 28

4. Femme Maison/One Man House

5. L’Heure des Sorcières

6. Act Of Contrition

7. Groundswell

8. Hyakki Yakō

9. Summer Moon

10. Weeds Through The Rind

11. Schlager

26 januari 2017
Marc Alenus