Introducing - Husband

Introducing - Husband

Roxy Music, Duran Duran en Metallica. Muzikaal hebben deze acts niet het minste gemeen met Husband, maar hun ontstaansgeschiedenis is opvallend gelijkaardig. Het Londense kwartet vond elkaar - net zoals eerder genoemde bands - via een advertentie. Op de Britse zoekertjessite Gumtree werd een oproep gedaan naar mensen met een voorliefde voor Nick Cave, Radiohead en The National.

Toegegeven, ook wij leerden de band kennen dankzij de wonderen van het web. Dan nog wel via een Instagramreclame, godbetert. Geloof het of niet: wij zijn mee met onze tijd. De betoverende intro van What A World was genoeg om de kruimeltjes richting Spotify te volgen. Het gitaarriedeltje maakte meteen duidelijk vanwaar de fascinatie voor The National kwam. De zanger deed ons dan weer denken aan Tindersticks-frontman Stuart A. Staples. Geef toe, er zijn slechtere referenties.

Titeltrack Decade neemt de vlucht vooruit en bombardeert ons met het geluid van kletterende drums. Net als bij What A World heeft Husband niet de minste moeite met het stilleggen van een nummer. Halfweg de song lijkt het tijd voor bezinning en maken de heren ruimte voor een rustpunt, alvorens een laatste gitaargolf over ons heen te jagen.

Op Mirrors neemt de snarenplukker van dienst niet langer genoegen met een eervolle bijrol en besluit hij alles aan stukken te rijten met een heerlijke gitaarriff. Het enthousiasme van een jonge Daniel Kessler (Interpol) weerklinkt in deze korte maar strakke afsluiter.

De muziek van Husband klinkt exact zoals u ondertussen denkt: melancholie in overvloed, een dieptrieste mannenstem maar toch opzwepend genoeg om het telefoontje naar 1813 te vermijden. Wij lieten in December verstaan dat 2020 hét jaar zou worden voor de bange blanke man. Husband benadrukken die uitspraak niet alleen, met ‘Decade’ slaan ze erop met een voorhamer van jewelste.

17 mei 2020
Nick Van Honste