InlandseMaatjes week 37

InlandseMaatjes week 37

Zoals elke week presenteren we een aantal zeer luisterwaardige singles die op vrijdag of net daarvoor uitkwamen. Dit keer passeren ILA, Dvkes, Vitalic en Dexelle de revue.

ILA – Leave Me Dry

Met Rebirth bracht ILA op de grens tussen 2020 en 2021 één van de meest indringende inlandse singles van het jaar uit. Achter de bandnaam vonden we de vierentwintigjarige singer-songwriter Ilayda Cicek, Sam Smeets en Cas Kinnaer. ILA bezingt rauwe emoties die meer dan eens de grilligheid van het leven blootleggen met een stem die je niet onberoerd kan laten.

Met het intense Leave Me Dry tellen we af naar het mini-album ‘Felt’, dat uitkomt op 8 oktober. Voor deze plaat werkte ILA samen met Michael Badger-Taweel (King Gizzard & The Lizard Wizard, Amyl & The Sniffers) en Bert Vliegen. Leave Me Dry beschrijft de evolutie van verlangen naar frustratie en zelfmedelijden.

Dvkes – Vision And Reshape

In november komt het nieuwe album ‘Echoplasm’ eraan en dat hebben we geweten. In maart kwam Dvkes met het verrassende Undercover, net voor de zomer deden ze het licht uit met Done With Mercy en nu beuken ze op de grote poort met albumopener Vision And Reshape, een nummer dat aan komt rollen als een pletwals met repetitieve bonkende drums als motor.

Op de achtergrond doen een paar squaws - Lara Chedraoui (Intergalactic Lovers), Naomi Symons (Reena Riot) en Ciska Vanhoyland (Mon-O-Phone) - een indianendans. Ze smoren de stem van Joos Houwen, die desondanks onverstoord blijft zingen, terwijl de synths als wild flikkerende vlammen omhoog rijzen. Een band als Goat lijkt niet ver weg en zo weet Dvkes weer van vorm te veranderen.

Vitalic – Rave Against The System feat. Kiddy Smile

Op 15 oktober komt het eerste deel uit van het tweeluik 'DISSIDÆNCE'. Eerder dit jaar kregen we al Carbonized en 14 AM als singles en nu gaat het dak eraf met Rave Against The System, een samenwerking met Kiddy Smile die alleen al door de spraakmakende video van zich laat spreken.

Maar ook het nummer zelf is een de moeite waard. Het is een banger zoals alleen Vitalic die hier maakt. Geen wonder dat zijn show in de AB op 11 februari 2022 uitverkocht is. Een heter feestje krijg je waarschijnlijk niet.

Dexelle – Figure It Out

Met zijn derde single duikt Dexelle de nacht in. Nadat hij op de eerste twee singles synthpop mixte met organische sounds en de aandacht ving van Studio Brussel en Radio Willy, lijkt hij nu ‘Non-Stop Erotic Cabinet’ van Soft Cell te bezoeken.

Figure It Out is een song over de wereld in je eigen hoofd nemen zoals die is, de liefde volgen en de mensen rondom je dichtbij houden. Feiten van fictie onderscheiden met een open mindset. En dat allemaal door te vertrouwen op je eigen gevoelens. Mix en productie waren in handen van Mathijs Van Der Wallen en mastering gebeurde door Laurens Grossen.

18 september 2021
Marc Alenus