Inlandse Maatjes week 36

Inlandse Maatjes week 36

Deze week zwerven we langs evenveel genres als er Maatjes zijn. Van shoegaze, gaan we naar fluisterfolk en van daar naar hiphop om uiteindelijk te eindigen in de donkere eighties.

Slow Crush - Swoon

Op 22 oktober brengt Slow Crush (BE) hun tweede album 'Hush' op Church Road Records (EU) en Quiet Panic Records (US) uit. Na de titeltrack, komt nu ook Swoon uit als single en dit is veel hardere koek. Zware drums hakken als botte machetes door een jungle van gelaagde gitaren in een poging om jonkvrouw Isa Holliday te bevrijden. Maar plots sta je na amper twee en een halve minuut voor de grote leegte.

Swoon gaat over de stilte van weemoedig verlangen en berusting. Het kortste nummer dat het viertal ooit heeft gemaakt, toont dat ze in staat zijn het shoegaze-genre te doorbreken. Het is waarschijnlijk ook een van de meest toegankelijke nummers voor een publiek dat Slow Crush nog niet kent en misschien ook zo de weg naar een van de shows van de band lokt.

Catbug - Oude Zomers

In 2018 bracht Catbug, zoals de singer-songwriter Paulien Rondou zich noemt, haar debuut ‘Universe’ uit. Die plaat eindigde met het Nederlandstalige Remslaap en nu neemt Paulien Rondou die draad weer op. De Inspiratie voor de nummers op de debuutplaat haalde ze uit het niet echt kunnen aarden in de stad, om dan - na lang twijfelen - te verhuizen naar rustigere oorden.

In Westmalle vindt ze rust in de natuur en het alleen zijn op de boerderij van haar moeder. Drie jaar later runt Rondou samen met haar partner een bio-boerderij op diezelfde plek, die vandaag de naam ‘De Paardebloemhoeve’ draagt. En wat blijkt? Ook daar schrijft ze nog breekbare nummers, maar dit keer wel allemaal in het Nederlands.

Het resultaat is ‘Slapen onder een hunebed’, een verzameling van tien liedjes waarin de geesten van Johanna Newson, Feist, Cat Power en Spinvis rondwaren, maar waar vooral de natuur centraal staat. Weerelementen, dieren en planten spelen de hoofdrol in haar ragfijne composities waarin ze haar verschillende gemoedstoestanden verklankt en de vele onderbewuste sferen te vangen die in haar leven als hypersensitieve artieste kenmerken.

Oude Zomers is de eerste single uit de plaat en is hieronder te beluisteren. Een videoclip komt later.

‘Slapen onder een hunebed’ komt uit op 22 oktober.

Bski17 & ELES - Trying

Bski17 en ELES zijn twee artiesten afkomstig uit Dilbeek. Muziek heeft hen samengebracht en sindsdien zijn ze vaak samen in de studio bij PROC808 terug te vinden, die hier als producer en beatmaker optreedt. ELES is al lang actief in de muziekwereld, voor Bski17 is Trying zijn eerste release.

In de track hoor je duidelijk dat Bski17 en ELES uit een andere leefwereld komen, dit maakt de track ook zo interessant. Hun stemmen passen goed bij elkaar en ze spelen goed op elkaar in. De rode draad in de single is een telefoongesprek. ELES belt Bski17 op in het begin van het nummer, beiden vertellen hun levensverhaal en op het einde van de single sluiten ze het gesprek af.

The Ultimate Dreamers - I Love You?

The Ultimate Dreamers werden opgericht in 1986 in Lessines (Henegouwen, België), de geboorteplaats van de surrealistische schilder René Magritte. De band speelde cold wave en post-punk, maar viel na vier jaar uit elkaar. Dertig jaar later doken de opnames van de band weer op, reden voor Wool-E Discs om de band meteen te tekenen voor een album.

Na een strenge selectie en mastering van het materiaal wordt het album als ‘Live Happily While Waiting For Death’ uitgebracht op 20 september 2021. Als voorsmaakje op het album wordt I Love You? als digitale single gelanceerd.  In de video van deze dansbare synthwave/EBM track werden beelden uit de cult sexploitation film ‘Olga's House of Shame’ verwerkt.

10 september 2021
Marc Alenus